Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

גופי התאורה לסוגיהם

מבוא

ישנם סוגים שונים של גופי תאורה (נורות), תוך שימוש בטכנולוגיות שונות. לכל טכנולוגיה תכונות ומאפיינים, אותם רצוי להכיר בבואנו לתכנן תאורה, וזאת על מנת לנצל נכונה את תכונותיה של כל נורה. ניצול מיטבי של התכונות יסייע להשיג את מטרותינו, תוך הפקת המיטב מכל נורה וחיסכון בעלויות הקמת מערכת תאורה, אחזקתה והוצאות תפעולה. במאמר זה ננסה לסקור את סוגי הנורות הקיימים ומאפייני האור אותן הן מפיצות, תוך סווג הנורות הקיימות בשוק לקבוצות והצגת מאפייניהן.

נורות ליבון

נורות אלו מתאפיינות בתהליך הארה הנוצר מליבונו של תיל להט (שכתוצאה מהתלהטותו מופץ אור בוהק), ומכאן מקור המלה ליבון. הנורות מחולקות לשני סוגים עיקריים: נורות רגילות ונורות טונגסטן (כולל הלוגן + קוורץ לסוגיהן) המוכרות לנו כנורות ההלוגן. כולן מפיצות אור, שהספקטרום בהן שלם. תאימות הצבע שלהן (Color Rendering) הוא 100%. טמפרטורת הצבע שלהן היא 2700-3200 מעלות קלווין. נורות אלו נחלקות לסוגים וצורות שונות:

1 . נורות פשוטות (אגס) – A .
2 . נורות בלון או כדור – B .
3 . נור נר Candle – C .
4 . נורות מבחנה/שפרפרת Tube – T .
5 . נורות כיווניות בעלות חלק רפלקטיבי: נורות R, נורות PAR לאור ישיר, ונורות כיפת כסף
(Silver Cup) המיועדות בדרך כלל למקד את האור לכיוון כלשהו.

[אדריכלות ובניה: תאורה] יש לזכור כי אורך חייהן של נורות הליבון הרגילות אינו עולה על 1000 שעת עבודה (ש"ע) והן מפיצות חום, כל אחת לפי סוגה. לעומתן, לנורות ההלוגן אורך חיים גדול יותר, המגיע עד 4000 ש"ע (תלוי בסוג, ביצרן ובמספר ההדלקות). נורות אלו נמנות על מפיצות החום הגדולות ביותר והמסנוורות ביותר.

הנורות נבדלות , בנוסף, בסוג ההברגה, ההתחברות למקור המתח וגודלן:

1. 14-E הברגה קטנה.
2. 27-E הברגה רגילה והמוכרת יותר.
3. 40-E הברגה גדולה, או בלשון בעלי המקצוע: "גוליית".
4. ביונט: סוג הברגה בעל שני זיזים בחצי סיבוב ולחיצה.

קיים גם בית נורה TDE, או Tube Doubel Entrence , הנפוץ בנורות ליבון Tube, בעל שני מגעים בלחיצת קפיץ, המשמש בדרך כלל לנורות הלוגן ול- Metal Halide בהספקים נמוכים יחסית.

נורות הליבון הרגילות לשימושים ביתיים מיוצרות בהספקים מ-W5 ועד W500 . ישנן גם נורות PAR לשימושים מיוחדים (כמו לתיאטרון) בהספקים של W 1000 ומעלה.

נורות טונגסטן, הלוגן, קוורץ

בעבר היו נורות בעלות זכוכית קוורץ ששרדו זמן קצר. הן הוחלפו בדור הבא של הנורות הקיימות היום: טונגסטן , הלוגן , קוורץ (או טונגסטן) וקסנון. נורות אלו הופיעו בתחילה כנורות למתח V220 בצורת נורות הצפה TDE. עד מהרה הן הפכו לנורות מתח נמוך עם שנאי V12.

נורות ההלוגן מיוצרות בהספקים מ-W20 ,W35 ו-W50 למתח של V12 מ-W25 ועד W2000 למתח של V220, כל דוגמת נורה לפי בית הנורה המתאים לה.

נורות שאינן ליבון : מחולקות גם הן לשני סוגים: נורות פלאוריניות ונורות פריקה.

[אדריכלות ובניה: תאורה] נורות פלואוריניות: אתן נמנות כל אותן נורות פלורסנטיות למיניהן שאנו מכירים: הפלורסנט הרגיל, ה- EL, ה-PL, ה-SL, ה- D2, הישרות, המסולסלות והעגולות, בהספקים החל מ-W5 ועד W150 . חלקן חייבות משנק (choke ) וסטרטר חיצוני, ובחלקן זה מובנה. אלה נורות שאינן נותנות אור רציף אלא אור המהבהב בתדר המהיר יותר מתפיסת הראיה האנושית.
עלות התפעול שלהן נחשבת לזולה ביותר בשוק עקב תפוקת האור ל-W.

הנורות מופיעות במספר גווני אור DL ( Day Light ), CW ( Cool White ), WW ( Warm White ), INT (Interna ), UV (Ultra Violet ). ובנורות צבעוניות, אדום ,ירוק, כחול, צהוב, כתום וסגול . נורות אלו מתאפיינות בצורות חיבור שונות למקור המתח שלהן. כל אחת לפי גודלה ותכונותיה.

נורות פריקה: אותן נורות המוכרות כנורות תאורת הרחוב, לתאורת ההצפה למשטחים גדולים, מגרשי המשחקים והספורט . מקור שמן של נורות אילו נובע משמו של הגז או תרכובת הגזים אותו מכילות הנורות.

LPS – נתרן (Sodium ) בלחץ נמוך. ידועה כנורת הנתרן הראשונה שפותחה ובגלל איכות אור מוגבלת היא נשארה בשימוש מועט. אורן נחשב ללבן ביותר בין האדומים. היא קימת בהספקים מ-W18 עד W185. אורך חיי הנורה כ 7000 ש"ע. בשימוש בדרך כלל לתאורת סימון מסלולי נחיתה וצמתים. אורן ניראה למרחוק בזמן ערפילים ואינו מסנוור במצבי ערפל.

HPS – נתרן (Sodium ) בלחץ גבוה. אורן נחשב ללבן ביותר בין הכתומים. משמשות בעיקר לתאורת רחובות, כבישים, משטחי חניה ושטחים ציבוריים גדולים. קיימות בהספקים של W50 עד W1000 . אורך חיי הנורה כ-22000 ש"ע.

HQL – Mercury נורות כספית שאורן נחשב ללבן ביותר בין הסגולים. קיימות בהספקים של W50 עד W500. אורך חיי הנורה כ- 4000 ש"ע. שימשה בעבר לתאורת רחובות, משמשת היום לתאורת הצפה במגרשי משחקים פרטיים וציבוריים. השימוש בנורות הכספית לתאורת הרחובות הופסק עקב אורך החיים הקצר יחסית ותפוקת האור הנמוכה יחסית ל-W, לעומת נורות הנתרן והמטל-הלייד (Metal Hlaide ).

השימוש בנורות כספית נישאר בעיקר לצורך תאורת צמחים, הנקראת Floraset. זהו פיתוח מיוחד של הנורה תוך ההדגשים להבלטת קרינת ה UV החסרה לצמחיה הנמצאת במקומות חסרי אור שמש.

MHL – נורות מטל-הלייד (Metal Hlaide) . אורן נחשב ללבן ביותר מבין הכחולים. קיימות בהספקים של W70 עד W2000 . אורך חיי הנורה כ- 25000 ש"ע. משמשת לתאורת הצפה למגרשי ספורט, משטחי עבודה גדולים ואולמות מכירה גדולים.

קימות גם נורות בהספקים נמוכים יותר, מ-W38 עד W245, כנורות שני פינים ונורות ספוט מיוחדות. נורות אלו משמשות להארת מוצגים מיוחדים ולמנגנוני הארה של סיבים אופטיים. אורך חיי הנורה כ 8000 ש"ע.

באופן כללי, רובן של נורות הפריקה חייבות בנטל (צוק) ומצת לצורך הפעלתן.

נורות לד LED

נורית LED מהווה דיודה פולטת אור, כך שמבחינה טכנית פנסי לד אינם נורות. מדובר במוליכים למחצה (דיודות) זעירים. דיודה היא "התקן מוליכים למחצה עם שני מסופים, בדרך כלל מאפשרת זרימת זרם בכיוון אחד בלבד." הזרם נכנס לאנודה (+) וזורם מהקתודה (-). נורות לד

צריכת אנרגיה של נורות LED:

נוריות ה LED אינן כוללות חוטי להט, כמו נורה קונבנציונלית ולכן אין בזבוז אנרגיה על פליטת חום. למעשה, נורות לד משתמשות ב 75% פחות אנרגיה מתאורת ליבון. ברמות הספק נמוכות ההבדל גדול יותר: נורות LED משתמשות רק ב- 11 עד 12 וואט תוך כדי יצירת תפוקת אור השווה ל ליבון של 50 וואט. להיעדר חום ישנו גם היבט בטיחותי במניעת שריפות מחומרים שבאים במגע עם הנורה.

אורך החיים של נורות ה LED:

נורות ה LED מחזיקות מעמד פי 2 עד 4 מנורות ניאון, ועד פי 40 מנורות רגילות.

שימושים ומחיר:

מדובר בנורות קטנות יחסית שמאפשרות הרבה יותר גמישות בעיצוב גוף התאורה. מגוון הגוונים, כמו גם האפשרות ליצירת עימעום, מסייעים ליצירת אופציות עיצוב מעניינות. שימו לב לנושא חשוב: כיום ניתן להשיג תנורות LED בתאורה "חמה" ונעימה (צהובה יותר), כזו ששונה ממנורות ה LED הרשונות שהפיקו תאורה "קרה" (לבנה) הדומה לאפקט הנאון. גם המחירים הפכו להרבה יותר נגישים, כך שבניכוי אורך החיים הגבוה יותר, נורות אלה משתלמות יותר.

(פרק זה עודכן ע"י עורך האתר)

תאורות מיוחדות

עם הנורות המשמשות לתאורה מיוחדת נמנות:

– נורת ניאון בקתודה קרה, המשמש בעיקר לשילוט ופרסום. מופיעה בגוונים שונים של צבע.
– הנורות הצבעוניות בהספקים שונים, בעיקר נמוכים, לתיחום, פרסום וקישוט.
– תאורה ע"י סיבים אופטיים המשמשת בעיקר לתאורה תת מימית, ופועלת בשיטת הולכת האור
בסיב אופטי ממקור אור אחד חזק והתפצלותו לכיוונים שונים.

דורון טרייביש
יועץ ומפקח בניה מוסמך לחשמל, תאורה ותקשורת
מקור המאמר:www.articles.co.il

מדריכים נוספים

  • הקשר שבין חיפוי קירות ובחירת תאורה

    הקשר שבין חיפוי קירות ובחירת תאורה

    חיפויים מהווים אופציה עיצובית ופרקטית לשם שמירה על הקירות ועיצוב הבית. ניתן למצוא מגוון רחב של סוגי חיפויים ביניהם שיש, אבנים טבעיות, טפטים, חיפוי זכוכית ועוד. ישנם שיקולים רבים לכאן או לכאן בבחירת סוג החיפוי כאשר אחד מהם, הוא השילוב עם אמצעיי התאורה שאתם מעוניינים להשתמש בהם. במה מתבטא הקשר בין השניים? להלן התשובה.

  • טיפים שימושיים לבחירת כלים סניטריים לחדר האמבטיה

    טיפים שימושיים לבחירת כלים סניטריים לחדר האמבטיה

    חדר האמבטיה, מלבד יופיו, חייב להיות פונקציונלי על מנת שישרת את תפקידו נאמנה. לכן, כל אלמנט שנבחר בו צריך להיות גם דקורטיבי וגם יעיל בו זמנית. אז מה עושים עם ההיצע האינסופי של הכלים הסניטריי? בכתבה הבאה רוכזו טיפים לבחירה נבונה ונכונה של כלים איכותיים.

  • לקראת לימודי עיצוב: שאלות ותשובות

    לקראת לימודי עיצוב: שאלות ותשובות

    באיזה מוסדות מתקיימים לימודי עיצוב? מהם תכני הלימוד? מהם תנאי הקבלה? מה יכיל תיק העבודות? כיצד להתכונן למבחן הקבלה? מה משקלה של הבחינה הפסיכומטרית?

  • מעצב פנים: קווים למחשבה

    מעצב פנים: קווים למחשבה

    כיצד ניגש מעצב פנים למלאכת העיצוב? איך נופלות ההחלטות? האם עדיף לשפץ דירה או להחליפה? ומה לגבי עיצוב משרדים?

דילוג לתוכן