רצפת בטון חשוף- אלמנט פשוט שהפך יוקרתי
מבוא
עד לפני כמה שנים הרעיון של בטון חשוף במבנים היה אוונגרדי בעולם העיצוב והבנייה. איש לא היה מאמין שדבר כזה יכול למכור, שמישהו ירצה בטון חשוף בבית שלו. כיום זה כבר לא כך. בטון חשוף משמש יותר ויותר מבנים, הן בתוך הבית והן מחוץ לבית כאלמנט עיצובי רעיוני, המשלב יופי ופשטות.
הפשטות והחלקות שבו הם הרעיון אם תרצו. בשביל להבין למה זה ואיך זה יכול לשדרג את הבית שלכם בהיבטים שונים, רצוי לבחון את הפרקים הבאים.
בטון חשוף הוא למעשה השלב בו הבטון עדיין לא עבר שום שינוי. מדובר על בטון חלק, חשוף, נטול שדרוגים ושינויים. בעבר היה נהוג להשתמש בבטון חשוף בעיקר כרצפה במוסכים או במבני תעשייה שונים. ההסבר היה שאין טעם ליצור רצפה אחרת מאחר והיא סופגת שמנים שיוצרים לכלוך וכתמים.
כיום, בטון מסוג זה נחשב לפריט מעוצב על מעצבים ואדריכלים רבים, בעיקר בזכות העובדה שניתן לבצע עיצובים שונים של הבטון, כולל שינוי צבע והחלקה שונים. כיום, מלבד מבנים פרטיים ומבני תעשייה שונים, אנחנו יכולים לראות שימוש בבטון גלוי גם בגני אירועים ואולמות שונים.
מעצבים רבים יסבירו שהיתרונות של בטון גלוי הם עצם העובדה שהוא נשאר ללא ציפוי ואז אנחנו שומרים בעצם על המראה המקורי שלו. יש שאוהבים, יש שפחות, אבל מבחינה פרקטית, גימור בטון בקירות הוא זול יותר, ומבחינה עיצובית- מיוחד יותר.
לכך נוסיף את היכולת שלו לשמור על תכונותיו, לדוגמא- הגסות והקשיחות שלו, מה שמאפשר לו להגן על תשתיות שונות וגם לשמש קיר מגן לבית הן מבחינה ביטחונית והן מפני פגעי מזג האוויר. מכאן אנחנו למדים שמלבד השימוש שנעשה בו לצרכים עיצוביים, נעשה בו גם שימוש לצרכים קצת יותר פרקטיים.
השימוש בבטון גלוי הוא לא רק לצורך קירות פנים וחוץ אלא גם, ובעיקר, לצורך רצפות. עם זאת, ניתן למצוא אותו גם במקרים יותר פרטניים, דוגמא מדפים, ספסלים, אדניות ועוד. במקרים הנ"ל הוא מהווה פתרון קל אך לא נייד, מדובר על שימוש גובר בבטון, שעם כל משקלו הוא אכן יכול להשתלב בנוף הטבעי, כאשר הוא גלוי וחשוף.
השימוש, כפי שציינו, בבטון גלוי, צריך להתבצע רק אחרי שאנחנו מבינים את המשמעויות העיצוביות שלו ואת הפונקציות שהוא יכול לשמש עבורנו. לשם כך יש להיעזר בידע של מעצב ואדריכל. השימוש בו לצרכים ביתיים, צריך להתבצע כבר בשלבים הראשונים של תכנון הבית. יש להחליט היכן בדיוק אנחנו משתמשים בו. השימוש יכול להיות בכל הבית או בחלקו. עלינו להבין שאם נחליט להשתמש בו בשלבים מתקדמים יותר, ייתכן שניאלץ לבצע שינויים בתכנון המקורי.
להלן מספר שיטות ביצוע המספרות את הסיפור כולו:
ריצוף בטון מוחלק כגמר אדריכלי היה מצוי בעבר בעיקר במבנים מסחריים, אך בשנים האחרונות מדובר בלהיט החם במגזרים השונים – הפרטי, המסחרי והציבורי. הפרטי, המסחרי והציבורי.
משך הכנת הרצפה הוא על פי רוב כארבעה ימים. ביום הראשון מכינים את השטח, למחרת יוצקים את הבטון ומפלסים את המשטח באמצעות הליקופטר המחליק ודוחס את הבטון, ביום השלישי מנסרים את תפרי הדמה וביום הרביעי מיישמים את הגימור. ניתן לבחור מבין מספר אפשרויות עיצוב ובהן סילר שקוף או צבעוני, צריבה או ליטוש הבטון.
מלבד המראה המעוצב ישנם יתרונות נוספים לשימוש בריצוף בטון מוחלק:
- עמידות: הבטון המוחלק הוא חומר קשה במיוחד ומסיבה זו הוא מאוד עמיד. עמידתו הגבוהה מאפשרת לו להישמר ללא הגבלת זמן ולכן בטווח הארוך ישנו חסכון כספי משמעותי.
- קלות ניקיון: קל מאוד לשמור על ניקיון לאורך זמן מכיוון שהמשטח אחיד ולכלוך לא מצטבר במרווחים שבין האריחים. כמו כן, שכבת האיטום האחרונה מיושמת על ריצוף הבטון מונעת כתמים.
- חימום יעיל: בטון מוליך חום טוב ולכן חימום תת רצפתי המותקן תחת הבטון יעיל מאוד.
לאיכות החומרים ולרמת הביצוע ישנה השפעה משמעותית על התוצר הסופי ועל עמידותו לאורך זמן.
כאשר מדברים על "צריבה", מדובר בתהליך כימי בלתי הפיך אשר נוצר במפגש בין כימיקלים למשטח הבטון. התהליך יוצר ריאקציה אשר מובילה לחילחול החומר אל המשטח ושינוי צבעו של הבטון.
זהו אלמנט ריצוף דקורטיבי אשר יכול לשמש לעיצוב פנימי וחיצוני כאחד וכן ניתן להגיע לשינוי צבע מלא או הבלטת אזורים מסויימים במשטח. מדובר באחת הדרכים הזולות יחסית לדקורציה של בטון ולמתן מראה חדש לרצפת בטון ישנה.
תחת תחזוקה נכונה, אורך חייו של בטון צרוב הנו כאורך חיי הבטון עצמו. בטון צרוב הוא בחירה נכונה ואחת הדרכים הזולות יחסית לקבלת שינוי משמעותי בבטון הקיים.
ליטוש בטון הוא בחירה טובה עבור אלה המעוניינים להחיות רצפות ישנות ולקבל מראה דקורטיבי ועמיד כאחד. ליטוש מרצפות ושיש מתבצע בשיטה יבשה וייחודית המשלבת בין כימיקלים מיוחדים המיובאים מחו"ל לטכנולוגיה מתקדמת.
שיטה זו מאפשרת לא רק מתן מראה חדש לרצפות הבטון, אלא גם הימנעות מנזקים כגון תפרחת והכתמה של האריחים השונים.
על רצפות מלוטשות ניתן גם להוסיף אלמנטים דקורטיביים כמו פגמנטים וצריבה.
מיקרו-טופ היא מערכת דקורטיבית חדשנית הניתנת ליישום על רצפות, קירות, עץ, מתכת ועוד. מדובר במערכת בעלת כושר הידבקות גבוה, הניתנת להתאמה אישית מירבית בזכות מגוון הצבעים הגדול ומספר הגימורים השונים הניתנים לבחירה (מבריק, מאט ונגד החלקה). מדובר בחיפוי דק במיוחד, נוח ליישום ועמיד בשחיקה.
שיטת המיקרו טופ מתאימה ליישום במגוון יעודים: שטחי מגורים, מסעדות, בתי קפה, חנויות, משרדים, אולמות ציבור, מוזיאונים ועוד.
מערכות בטון, בעיקר בכל מה שנוגע לרצפות, עברו לשלב התפתחותי אשר מאפשר ליישם מגוון עיצובים במגוון שיטות ביצוע. אפשרויות הגימוא השונות מעניקות גמישות הן למתכנן והן ללקוח בבחירת העיצוב המועדף.
נכתב ע"י אדריכלות ובניה בישראל, בשיתוף יועצי טכנוקריט
www.frp.co.il
מדריכים נוספים
-
בתים חכמים ומעוצבים: איך לשלב נוחות וטכנולוגיה
-
חתימת והסכמת שכנים להיתר בניה- המדריך המלא
אני מקבל המון פניות בפורום אדריכלות באתר, של בעלי דירות בבית משותף שמבקשים לקבל היתר בניה, אבל נתקלים בבקשה שהיא לפעמים "בלתי עבירה" של החתמת 75% מהדיירים בבניין. בשל סכסוך זה או אחר, השכנים מסרבים לחתום. ניתן לעשות משהו בעניין? בהחלט!
-
כל מה שרצית לדעת על חלונות
איך מתאימים את החלון לאופי המבנה? מהם סוגי הפרופילים השונים? מה ייחודו של הפרופיל הבלגי? מהם סוגי הזיגוג השונים? ומהי רשימת פתחים?
-
מבנים ניידים כמבני קבע- פתרון אלטרנטיבי
כולנו חולמים על בית ולרוב, מבנה נייד אינו נכלל בחלומות שלנו על בית פרטי עם גינה ונוף פסטורלי. עם זאת מבנים ניידים מאפשרים פתרון לא רע בכלל, מהיר זול ויעיל ועם גימורים טובים- אף אחד בכלל לא ירגיש שבניתם בית בחצי מחיר.