"גג הפוך": איטום ובידוד בשיטה אחרת
מבוא
"גג הפוך" הנו בטוי המתאר שיטת בידוד לגגות שטוחים. בשיטה זו שכבת הבידוד נמצאת מעל שכבת האיטום של הגג, להבדיל מהשיטה הקונבנציאונלית, בה שכבת הבידוד נמצאת מתחת לשכבת האיטום ולשכבת השיפועים. משום כך נקראת השיטה גג "הפוך".
בשיטה זו מניחים על גבי שכבת האיטום לוחות בידוד מפוליסטירן מוקצף (קלקר) , אשר משתלבים זה בזה ויוצרים כיסוי על כל שטח הגג. מעל גבי לוחות הבידוד פורסים יריעה גאוטכנית להגנה על שכבת האיטום ומעליה מניחים שכבת חצץ בעובי של 8-5 ס"מ.
במשך שנים רבות הוכיחה עצמה שיטת הבידוד של "גג הפוך" כיעילה ביותר. בשיטה זו שכבת הבידוד התרמי הנה נפרדת וממוקמת מעל גבי המסה התרמית של הגג ( מעל שכבת הבטון והשיפועים) מה שמשפר בהרבה את כושר הבידוד של המערכת בהשוואה למערכות אחרות, בהן שכבת הבידוד קבורה מתחת לשכבת האיטום ולשכבת השיפועים.
שכבת הבידוד אף משמשת כשכבת מגן לשכבת האיטום התחתונה, משום שזו נמצאת מכוסה ומוגנת מקרני השמש ומשינויי טמפרטורה קיצוניים. עובדה זו מוסיפה לכדאיות הכלכלית של המערכת משום שהיא תורמת להארכת חייה מערכת האיטום בגג. מטבע הדברים, נחסך גם הצורך בחידוש שכבת ההלבנה של הגג.
בימי הקיץ הלוהטים שכבת הפוליסטירן ושכבת החצץ העליונה מהווים חיץ ובידוד מצויין ומפחיתים את הטמפרטורה בחלל המגורים במספר מעלות.
בימי החורף שכבת הבידוד מסייעת לשמירת הטמפרטורה בתוך המבנה , אם כי בימים עתירי גשמים תרומת הבידוד של המערכת פוחתת משום שמי הגשמים חודרים אל מתחת לשכבת הפוליסטירן.
גג הפוך ניחן אם כך בכושר בידוד מצויין, במיוחד בימי הקיץ. מהבחינה הכספית נשיג חסכון ניכר בעלויות המיזוג של הדירה ובנוסף לכך נשיג חסכון כספי מאוד משמעותי כתוצאה מן העובדה שמערכת האיטום של הגג תחזיק מעמד לזמן ארוך יותר.
עקב האכילס של המערכת הנו בכך שכדאיותה הכלכלית תלויה לחלוטין באיכות הבצוע של עבודות האיטום.
מכיוון ששכבת הבידוד מכסה את שכבת האיטום, יהיה עלינו להסיר את כל שכבת הבידוד מהגג כאשר נצטרך לחדש את מערכת האיטום. עובדה זו מייקרת מאוד את עלויות המערכת במיוחד במקרה של חידוש האיטום אך גם במקרה שקיים צורך באיתור כשל מקומי כלשהו בשכבת האיטום.
לנוכח עובדה זו , חשוב במיוחד לבצע עבודת איטום מקצועית וקפדנית. נכון יהיה להתייחס אל מערכת זו באותה מידה של קפדנות כפי שנהוג להתייחס בעת בצוע עבודות איטום של גגות מרוצפים או מרפסות. שכן כשל באיטום יגרום להוצאה כספית כבדה.
כאן גם המקום להעיר את תשומת הלב לעובדה הבאה : חידוש שכבת האיטום בגג יהיה יקר פי שניים מאשר מחיר ההתקנה הראשונית של המערכת (!)
הסרת שכבת הבידוד מהגג ופריסתה מחדש תמיד ייקרו מאוד את עלות הבצוע- ב 50 עד 100 אחוזים, בהשוואה לגג ללא שכבת הבידוד. התוספת הכספית משמעותית במיוחד כאשר מדובר בגגות של בתים פרטיים משום שבבית פרטי אין מנוס מהורדת כל שכבת הבידוד והחצץ מן הגג -אל הקרקע, בעוד שבגגות שכנים זה לזה ניתן להזיז את החצץ אל הגג השכן. אך בכל מקרה, מדובר בתוספת כספית של אלפי שקלים.
אם כך, על מנת להבטיח שההשקעה בגג הפוך אכן תהיה משתלמת, עלינו להקפיד על מפרט איטום קפדני ועל ביצוע איכותי.
להלן מפרט טכני כללי והמלצות יחודיות לבצוע איטום ובידוד בשיטת "גג הפוך":
1. יש להקפיד על איכות שכבת השיפועים (בטקל או מדה בטון בהתאם להוראות המתכנן), כך שלא יווצרו שלוליות על הגג. במקרה של גג הפוך קיימת חשיבות נוספת למשטח מוחלק עם כמה שפחות שקעים ובליטות , משום שאלו עלולים לגרום לשבירתם של לוחות הבידוד בשלב מאוחר יותר, כתוצאה מדריכת רגליים.
2. את איטום הגג יש לבצע עם יריעות ביטומניות בלבד בשכבה אחת או שתיים. ההמלצה היא לבצע את איטום הגג עם שתי שכבות של יריעות בעובי 5.0 מ"מ. כמינימום, מומלץ לבצע שכבת זיפות ולאחריה שכבה אחת של יריעות ביטומניות בעובי 5 מ"מ.
3. לאחר סיום שלב האיטום חובה לבצע בדיקת הצפה למשך 72 שעות על מנת לוודא שלא קיימות נזילות. למקפידים מומלץ לבצע את בדיקת ההצפה כבר לאחר הבצוע של שכבת היריעות הראשונה.
4. מומלץ להלבין עם צבע אקרילי את כל אותם החלקים של היריעות אשר לא יכוסו על ידי החצץ- בקירות סביב הגג. הלבנה זו תגן על היריעות מקרני השמש, תאריך את חייהן היריעות ותפחית את הסיכוי לכשלים באזורים רגישים אלו. הלבנת אזורים אלה רצויה גם מבחינת הבידוד ותמנע את התחממות היריעות הביטומניות החשופות.
5. פריסת לוחות פוליסטירן מוקצף (קל-קר) בעובי 3 ס"מ, על גבי כל שטח הגג. יש להקפיד על כך שהלוחות ישתלבו היטב זה בזה (בשיטת שקע-תקע) ויכסו את כל שטח הגג.
6. פריסת יריעה גאוטכנית במשקל 400 ג"ר למ"ר על כל השטח, על גבי לוחות הבידוד. בחפיפות בין היריעות יש לדאוג לכך שיריעה אחת תטפס על רעותה כ 10 ס"מ נוספים. באזור הקירות על היריעות לטפס כ 5-10 ס"מ על מנת להגן על היריעות שבדפנות מפני אבני החצץ ועל מנת למנוע נפילת אבני חצץ אל מתחת ללוחות הקלקר.
7. הנחת שכבת חצץ רחוץ ועבה (מסוג "עדש") על כל שטח הגג, על גבי היריעה הגאוטכנית. יש לפזר את החצץ בשכבה אחידה בעובי מינימלי של 5 ס"מ. החצץ, מלבד תפקידו להחזיק את לוחות הקלקר במקומם- משמש גם כשכבת מגן ללוחות הקלקר ולשבירת קרני השמש / הצללה. כך שיש לדאוג לכך שכל הלוחות תהיינה מכוסות היטב וללא קרחות.
8. פתחי המרזבים מהווים מטבעם מקום רגיש לסתימות: כמינימום – חובה להתקין בתוך פתח המרזב רשת סינון יעודית (נקראת גם בשם "ברדס") המונעת מאבני החצץ לחדור אל תוך המרזב.
כאן גם המקום להמלצה נוספת : קיים מנהג בענף להניח את השיפולים של היריעה הגאוטכנית סביב פתח המרזב, כך שתפריד בין הברדס לבין החצץ ותהווה שכבת סינון נוספת. מנסיוננו- בצוע שכזה איננו מומלץ. במהלך הזמן נוטה הבד הגאוטכני לצבור כמויות גדולות מאוד של אבק עד כדי סתימה מוחלטת למעבר המים, במיוחד כאשר עבודות התחזוקה של הגג אינן נעשות במועדן. נוסיף, כי למעבר אבק ומעט חול אל תוך המרזב אין כל השפעה שלילית , כפי שהדבר מתרחש מדי יום בגגות שטוחים רגילים, בעוד שכאשר אנו חוצצים עם יריעה גאוטכנית בין המרזב לגג, מצטבר האבק באותו האזור עד כדי סתימה של רוב שטח הפנים של הברדס.
הפתרון המועדף עבור גגות הפוכים הנו להזמין ברדס גדול יותר מזה המקובל בשוק וליצור מעין כלוב מרושת אשר יגן על כל פתח המרזב ועל כ 10 ס"מ נוספים בהיקפו. ביישום שכזה גודל שטח הפנים של נקודת הניקוז וסיכויי הסתימה פוחתים כמעט לגמרי. את אותו כלוב מרושת יש להתקין מרשת מגולוונת עם חורים בקוטר קטן שאיננו מאפשר מעבר אבני חצץ אל תוך המרזב. בכל מקרה מומלץ לבדוק את פתחי המרזבים לפני תחילת החורף ולנקות את האזור בהתאם לצורך.
הערה:
במקום אבני החצץ ניתן לפזר על כל השטח אבני טוף או חלוקי נחל, בהתאם לשיקולי האדריכל ובהתאם למשקל שמותר להעמיס על הגג. ניתן אף לשלב בין השניים ו/או לפזר על הגג חלוקי נחל או אבני טוף במספר גוונים, ליצירת מראה דקורטיבי.
גג הפוך מהווה פתרון בידוד מצויין לאקלים הישראלי. כאשר איטום גג הפוך נעשה בצורה מקצועית וקפדנית, נקבל גג אטום ומבודד היטב אשר יחזיק מעמד לתקופה ארוכה מאוד ויצדיק את ההשקעה הכספית הראשונית. נשמח לספק פרטים נוספים באמצעות הפורום באתר זה. למאמרים נוספים בנושא איטום גגות אנא חזור למדור המאמרים בנושא איטום, בניה.
גבי פייר
איטומן – מומחי איטום ושיקום מבנים
מדריכים נוספים
-
הצוות של הראשון באיטום מסביר איך לאטום גג רעפים?
-
יריעות איטום: היכרות לעומק
יריעות איטום הן אחת הדרכים הבטוחות והיעילות ביותר במניעה והגנה מפני דליפה של נוזלים. היריעות, אשר מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים, מיוצרות מחומרים מתקדמים ביותר אשר מנצלים משקל סגולי נמוך עם איכות איטום גבוה. עם זאת, כדי לנצל באופן מקסימלי את יכולתן של היריעות יש לבצע בחירה מושכלת והתאמה נכונה בין היריעה לסוג העבודה הנדרשת ולהקפיד על עבודה מקצועית ואיטום נכון.
-
זיפות גגות
כולנו מכירים את שיטת האיטום הישנה והטובה בעזרת חימום ומריחת זפת. האם היא באמת מספקת ואמינה? מהו אופן היישום הנכון? מהו סוג הזפת התקני? וכיצד למנוע מפח נפש?
-
בעיות איטום במבנים טרומים, תפרי התפשטות
מהן בעיות האיטום המיוחדות למבנים טרומים? מהי ההשפעה על המבנה? כיצד להתגונן בפני תיקון חלקי ולקוי? מהו אופן הביצוע המומלץ?