גידול הידרופוני בשיטת Run to waste
מבוא
דמיינו לרגע מצב מושלם שבו, בזמנים קבועים, כאשר אתם מרגישים רעב או צמא, מערכת אוטומטית מופעלת ומשקה ומאכילה אתכם בדיוק במידה הנכונה יחד עם כל המינרלים והויטמינים הדרושים לגוף שלכם…
עבורכם זה נשמע, אולי, קצת מוזר, אבל בעולם הצמחים מתן השקיה מדויקת באופן כזה, מביאה לגדילה מהירה, מושלמת ולצמחים בריאים ומאושרים. הפלא ה"על טבעי" הזה קורה כיוון שהצמחים מקבלים את כל המינרלים והמיקרו אלמנטים (או בקיצור המזון) הדרושים להם על מנת להתפתח באופן הטוב ביותר, בדיוק מתי שהם צריכים אותו.
בשיטה זו ניתן להשתמש במגוון מצעי גידול (קוקוס, צמר סלעים ועוד) לגדילה מהירה ותנובה גדולה במיוחד (לצמחי מאכל ומרפא) תוך זמן קצר. מערכת השקיה אוטומטית מזינה את הצמחים, מספר פעמים ביום, בזמנים קבועים (ללא צורך ביד אדם).
הייחוד במערכת מסוג זה הוא ששאריות ההשקיה נשטפות החוצה ומשמשות לבקרה אחר ההשקיה וקצב הגדילה, וכך הצמחים מקבלים כל הזמן השקיה טרייה ומאוזנת ללא צורך במחזור. שיטת גידול זה מבטיחה תוצאות מעולות ומציעה יתרונות רבים ונוחות מרבית למגדל, תוך השקעה מינימלית.
כדאי לדעת ששיטת הגידול ההידרופונית אינה מסובכת! גם גננים חסרי ניסיון מצליחים ומגיעים לתוצאות מדהימות בשיטה זו, בשימוש בציוד הנכון והשקעה של מספר שעות לימוד בלבד.
נציג שתי שיטות יעילות ונוחות לבניית מערכת Run To Waste:
מערכות עם שולחן ניקוז: מערכות מסוג זה מתאימות לגידול בחממה, בתוך הבית או בפינה בבית (גומחה או ארון). המערכת סובבת סביב שולחן ניקוז (שולחן גידול) והנה קומפקטית ויעילה. משתמשים במצע גידול הנקרא slab (נראה כמו רצועות דחוסות) העשוי מסיבי קוקוס או צמר סלעים (Rockwool). ה-slabs מונחים על גבי שולחן הגידול ובתוכם נשתלים הצמחים (מומלץ לשתול עד כ-5 צמחים בכל רצועה).
צמוד לשולחן הגידול (או מתחתיו) נמצאת מערכת השקיה הכוללת טיימר דיגיטאלי, המחובר לחשמל. המערכת כוללת מיכל השקיה ובתוכו משאבת מים, משאבת אויר (ואבן אויר). אל המשאבה מחובר צינור השקיה מרכזי ממנו מתפצלים צינורות נוספים ובסופם טפטפות. הטפטפות מונחות על ה-slabs ומשקות את הצמחים עפ"י תכנות מוקדם של הטיימר הדיגיטלי. בצד אחד של שולחן הגידול קיים שסתום אליו מתנקזים כל שאריות ההשקיה ונאספים לכלי.
שאריות הניקוז מסייעות לנו במעקב אחר כמויות ההשקיה באופן שיוסבר בהמשך.
מערכת ליווינית (עם עציצים): שיטה זו מתאימה לגידול בחממה, בתוך הבית וכמעט בכל מקום העולה על הדעת. כמו עבור עציצים בגינה, משתמשים בעציץ או אדנית, ושותלים צמחים במצע גידול העשוי מסיבי קוקוס או צמר סלעים (Rockwool). מערכת ההשקיה, בדומה למערכת שתוארה בשיטת שולחן הניקוז, משמשת להשקיית הצמחים. במערכת זו יש צורך בניקוז של ההשקיה, גם כאן, לצורך בדיקה ומעקב אחר כמויות ההשקיה.
רשימת ציוד:
- מיכל השקיה – המכל משמש לאגירת תערובת ההשקיה (מים ודשנים).
- משאבת אויר ואבן אויר – המשאבה משמשת על מנת לשמור על רמה גבוהה של חמצן בנוזל ההשקיה (החמצן דרוש לשורשי הצמח), ולערבוב תמיסת ההשקיה.
- משאבת מים – המשאבה מפעילה את מערכת ההשקיה ע"י שאיבת תערובת ההשקיה ממיכל ההשקיה, ומעבירה אותו אל הצמח, דרך הטפטפות.
- צינורות השקיה – דרכם עוברים נוזלי ההשקיה. הצינורות מחברים בין המשאבה לטפטפות וניתן לפצלם למספר כלשהו של צמחים.
- טפטפות – הטפטפות מעבירות את נוזל ההשקיה אל מצע הגידול. מרבית סוגי הטפטפות יכולות לווסת את כמות ההשקיה, על מנת להשקות במידה הדרושה.
- טיימר – הטיימר משמש לקביעת מועדי ההשקיה ולהפעלת מערכת ההשקיה. מומלץ להשתמש בטיימר דיגיטלי על מנת להשקות מספר פעמים ביום.
- מצע גידול – בו נמצאים שורשי הצמח (תערובות גידול). ניתן לגדל תוך שימוש במצעים שונים: מצע קוקוס, צמר סלעים (Rockwool) ועוד.
- דשנים – ניתן להשתמש בדשנים כימיים (מינראליים) או בדשנים אורגניים.
- שולחן ניקוז – השולחן משמש גם כבסיס למצע הגידול וגם כנקז של שאריות ההשקיה. שימוש בשולחנות ניקוז הנו מומלץ במיוחד.
- עציצים – במידה ומשתמשים במערכת ליווינית יש צורך בעציצים או אדניות.
מתכנתים את הטיימר הדיגיטלי לפעול לזמן קצוב (לדוגמא 5 דקות) מספר פעמים ביום (ניתן להשקות החל מפעם ביום ועד פעם בשעה). הטיימר מחובר לחשמל ולמשאבת המים ומספק לה חשמל. כאשר הטיימר נדלק, המשאבה מתחילה לפעול והצמחים מקבלים השקיה.
על מנת לקבוע את מספר ההשקיות ואורכן, יש להתחשב בגיל הצמח (צמחים גדולים זקוקים ליותר מזון מאלו הקטנים) ולעשות בדיקה מוקדמת בנוגע לכמות ההשקיה, סוג הצמח, גודלו והתנאים הסביבתיים המשפיעים על כמות המזון שהצמח צורך. לפיכך יש צורך לנהל מעקב אחר כמות ההשקיה היומית וכמות הנוזלים שמתנקזים (עודפי ההשקיה – waste).
כלל חשוב: כמות עודפי ההשקיה צריכה להיות בין 10%-20% מסה"כ כמות ההשקיה היומית. עפ"י כמות עודפי ההשקיה ניתן לקבוע האם הצמחים דורשים יותר או פחות השקיות. במידה וכמות הניקוז קטנה יותר מ-10% או שלא היה ניקוז כלל, יש להוסיף השקיות נוספות ביום או להגדיל את משך הזמן בכל השקיה. במידה וכמות הניקוז גדולה מהנדרש, יש להפחית את כמות ההשקיות ביום או להגדיל את משך הזמן בין השקיה.
בקביעת כמות ההשקיה היומית יש לקחת בחשבון את הנוסחאות הבאות:
השקיה יומית לצמח (במ"ל) = הספק הטפטפת בדקה x מספר הטפטפות לצמח x מס דקות השקיה x מס השקיות ביום
סה"כ השקיה במערכת = השקיה יומית לצמח x מספר הצמחים
כמות ניקוז (waste) = סה"כ השקיה יומית במערכת x 0.1 – 0.2 (10%-20%)
דוגמא (הנתונים האמיתיים משתנים ממערכת למערכת):
מערכת השקיה בעלת 8 טפטפות (עבור 4 צמחים, שתי טפטפות לצמח) מספקת 20 מ"ל מכל טפטפות (יש לבדוק נתון זה. מומלץ להצטייד בכלי מדידה).
אם נכוון את הטיימר לפעול 3 דקות כל פעם, 5 פעמים ביום, כל צמח יקבל: 20 מ"ל (כמות מטפטפת לדקה) x 2 (שתי טפטפות לצמח)x 3 (דקות בהשקיה)x 5 (פעמים ביום) = 600 מ"ל ביום (0.6 ליטר). כמות זו מתאימה לרוב לצמחים בוגרים (בני חודש או יותר), מומלץ לעיין בתוכניות גידול ומאמרים נוספים בנושא זה.
לכל אורך הגידול יש צורך במילוי מיכל השקיה והכנת תמיסת גידול (מים ודשנים) אשר אמורה לספק את כל צרכיו של הצמח. כיוון שאנו עסוקים במערכות הידרופוניות, כל המזון לו הצמח זקוק על מנת לגדול היטב, צריך להינתן במכיל. מומלץ להחזיק מיכל בגודל של לפחות 20 ל. בכל השקיה כמות נוזלי ההשקיה במיכל תפחת, וכעבור זמן מסוים יהיה צורך למלאו מחדש.
כפי שצוין קודם, יש צורך להשתמש בדשנים (אנו ממליצים על דשנים כימיים למערכות מסוג זה). המינון של כל דשן נקבע בהתאם לגיל (הנמדד לפי גודל הצמח), עפ"י המלצות היצרן. המינונים ניתנים במ"ל לליטר ויש לשמור על מינון נכון של הדשנים כאשר מרוקנים וממלאים את המכיל.
כלל חשוב: מומלץ לרוקן ולמלא את המכיל לפחות אחת לשבוע-שבועיים (בשימוש בדשנים כימיים) או אחת ליומיים-שלושה (בשימוש בדשנים אורגניים).
תכיפות הטיפול במיכל: ככל שהמכל בו משתמשים גדול יותר, כך יש צורך לטפל בו בהשקיה לעיתים רחוקות יותר. ניתן לחשב זאת בקלות:
אם משקים 3 ליטר ביום, אזי מיכל מלא של 30 ליטר יספיק, תיאורטית, ל-10 ימים.
מכיוון שמשאבת המים מתקלקלת כאשר היא מחוץ למים, יש צורך להשאיר מרווח ביטחון ולוודא שיש מספיק נוזלים על מנת שהמשאבה תהיה שקועה בתוך המים.
הוספת תערובת השקיה למיכל: במידה ותערובת ההשקיה אוזלת, ניתן לרוקן את המכל לקראת סופו ולמלא את המכל בנוזל חדש.
ניתן גם להשתמש בשיטת Top Off על מנת להוסיף למיכל נוזלי השקיה. בשיטה זו, מוסיפים למיכל מים ודשנים ביחסי המינון הרגילים של הדשנים אך עם תיקון קל. לדוגמא: בהוספת 10 ליטר מים יש להוסיף גם דשנים ביחס הנתון עפ"י טבלאות המינון, אך כאילו הוספנו 5-7 ליטר מים בלבד. יש להשתמש בשיטה זו מכיוון שבמיכל קיימת הצטברות מלחים לאורך זמן, ודבר זה עלול להזיק לצמחים. חשוב להדגיש שמומלץ לרוקן, לנקות ולהחליף את המים במיכל לפחות אחת לשבועיים.
שטיפה (Flush): השטיפה הנה תחזוק חיוני בגידול במערכת הידרופוניות. מומלץ לבצע שטיפה במקרים הבאים:
1. ניתן לאבחן בבירור שהצמחים סובלים מדישון יתר.
2. אחת לחודש באופן קבוע.
שטיפה היא תהליך בו משקים פי 3-5 מכמות המים היומית בהשקיה רצופה, על מנת לשטוף את מצע הגידול ולנקות אותו מהצטברות מלחים ומינרלים. יש לבצע שטיפה עם תמיסת השקיה בעלת ערך של עד 1 EC (עד 500 ppm, רצוי 400 ppm), תוך שימוש בכמות מינימלית (אם בכלל) של דשנים.
לאחר ביצוע השטיפה והניקוז יש להמתין 48-24 שעות, לפני החזרת מערכת ההשקיה לעבודה רגילה, על מנת לאפשר למצע הגידול להתייבש.
Mephisto
יועץ לשיטות גידול הידרופוניות והידרואורגניות www.hydrogrow.co.il
מקור המאמר: www.articles.co.il
מדריכים נוספים
-
עיצוב מינימלי לדירה קטנה: טיפים
-
השפעות הצמחייה על עיצוב סביבתי ואדריכלי
-
ייחורים בצמר סלעים
כיצד לבצע ייחור מוצלח לצמחים? מהו הציוד הנדרש? מהי מידת ההשקיה הנכונה לייחור? וכיצד תתבצע התאורה?
-
תאורת גידול לצמחי indoor
מהם הסוגים השונים של נורות הגידול? מהי הנורה המומלצת? מהו שטח הכיסוי האפקטיווי של כל נורה? מהו המרחק הרצוי בין גוף התאורה לצמח?