הנחיות לתכנון בתי אוכל/ מסעדות
מבוא
תכנון בתי אוכל/ מסעדות הנו מקצוע בפני עצמו. הוא מחייב הכרה של נושאים רבים- החל מפסיכולוגיה והתנהגות סועדים, דרך חשיבה קונספטואלית ועד לידע נרחב בתקנות ובסבך הבירוקרטי.
ננסה כאן לתת מעט דגשים אשר יעזרו בהכנת פרוגרמה, ומצורפים לעיונכם קבצי עזר: דרישות רישוי ומשרד הבריאות.
בקובץ הבא תמצאו הנחיות רישוי לתכנון בתי אוכל/ מסעדות:
בקובץ הבא תמצאו דרישות משרד הבריאות לתכנון בתי אוכל/ מסעדות:
להלן דרישות ספציפיות לעניין רוכלות מזון:
בעת תכנון בתי אוכל/ מסעדות יש לשים לב לנקודות הבאות:
(מקור תמונה wikimedia, ck)
- מגבלות תכנון עירוניות : האם יש באזור בו מצוי העסק תכנית מתאר להקמת בית האוכל המבוקש? האם ניתן לקבל עקרונית רשיון עסק?
- האם המבנה חוקי ו"כשר" על כל חלקיו?
- האם גודל המבנה מתאים ליעודו?
- האם ניתן למצוא פתרון למערכות טיהור האוויר? (ארובה, מיקום מערכת מינדפים ומטהרי אויר).
- האם קונספט הבילוי בעסק מתאים לאיזור מבחינת רעש ופתרונות חניה? יש לבדוק את מפת איזורי הבילוי בעירייה.
- מאבק עם השכנים … האם לעסק היסטוריה של מאבק עם השכנים? ניתן לברר זאת באגף הפיקוח
- האם העסק נקי מתביעות משפטיות, או עבירות בניה?
- תקנות: האם העסק עונה לדרישות משרד הבריאות? (גודל, חלוקה פנימית, חלוקה פונקציונלית, שירותים וכד).
- האם העסק עונה לדרישות כיבוי אש ומשטרה? (יציאות חירום, תאורה, דרישות אבטחה ועוד).
- האם העסק מתאים לדרישות איכות הסביבה? (ארובה, מנדפים, מערכת מטהרי אויר, פחם וממיר קטליטי, מכלי פנוי אשפה
- האם יש מקום לציוד עזר נלווה? (מפריד שומן, בלוני גז, מדחס לאריזות ריקות ועוד).
- עלויות רישוי: אגרת הרשיון לבית אוכל עומדת (בת"א) על כ- 520 ש"ח. להוצאה זו נלווים הוצאות בגין הכנת תוכנית העסק ע"י בעל מקצוע מוסמך (כמתחייב מהתקנות), התאמת העסק לתקנות וביצוע דרישות גורמי הרישוי השונים.
- הליך שימוש חורג: אם בית האוכל מתוכנן להבנות בנכס המחייב הוצאת היתר ל "שימוש חורג" יש לדעת שמדובר בהוצאה כספית הכרוכה בהליך בירוקרטי ממושך ומורכב הכולל: הגשת תוכניות ובקשה לשימוש חורג ע"י מהנדס או אדריכל, פרסומים בעיתונים ומשלוח הודעות למתנגדים,תשלום אגרת היתר, תשלום היטל השבחה, פתרון למקומות חניה או תשלום כופר חניה במקום חניה פיזית.
אוגד ונערך ע"י ארז מירב
עורך "אדריכלות ובניה בישראל"
יועץ לנושאי אדריכלות, תכנון ובניה
בעל הסטודיו "אדריכלות אחרת"
מדריכים נוספים
-
מחלקות אשפוז, בתי חולים: הנחיות תכנון/ פרוגרמה
כיצד בונים פרוגרמה למחלקת אשפוז טיפוסית בת 36 מיטות? מה כוללת מחלקת אשפוז, ומה הם השטחים הנדרשים לכל חלק ממנה? מהן המחלקות הדורשות בניית פרוגרמה מיוחדת? מה היא תכלול? ומה לגבי הריהוט, האביזרים, רוחב הדלתות וכיווני פתיחתן?
-
נפילות ילדים מגובה: נייר עמדה
מהם הנתונים הסטטיסטים לגבי היפגעות ילדים מנפילות? מהן התקנות הקיימות לגבי סכנה מנפילה מחלונות, גגות, מרפסות ומדרגות? מהי חולשת התקנות? מהן ההמלצות של עמותת "בטרם" לקידום חקיקה ותקינה בנושא?
-
רוחב מסדרון: נטו או ברוטו?
רוחב מסדרון חוק התכנון והבניה , כיצד ידע אדריכל את מידת הנטו המינימלית לרוחב המסדרון? למידע נוסף על רוחב מסדרון וחוק התכנון והבניה כנסו לכתבה באתר
-
שכירות הוגנת בישראל? מחזון למעשה
האם באמת ניתן לייצר סביבה של שכירות הוגנת בישראל? התשובה טמונה ביכולת של כולנו להטמיע את "קוד השכירות", אשר יורכב מערכים כמו וודאות, שקיפות, הוגנות וגם- לא פחות חשוב- פרוגרמה מדוייקת שתגדיר מהי דירה ראויה למגורים, תוך יצירת קהילת אדריכלים ומעצבי פנים המחוייבת לישם אותה.