חוק הרשויות המקומיות: ערר על קביעת ארנונה כללית
מבוא
ארנונה היא מס שנתי המחושב ע"פ גודל המבנה או הנכס אשר בידי האזרח. המס מוטל ע"י הרשות המקומית ומטרתו לממן את פעילותה.הרשות המקומית אחראית על גבייתו, בהתאם לצו אשר מוצא ע"י משרד הפנים.
לרשות המקומית יש הרשאה לתת הנחה במיסי ארנונה בהתאם להוראות הדין, ביניהן: מבחן הכנסה, נכות ומעמד של אזרח ותיק, בנוסף לרשות המקומית הסמכות לפריסת תשלומים או מחיקת חובות.
רשות מקומית המעוניינת להעלות את תעריפי הארנונה חייבת לקבל את אישור שרי הפנים והאוצר לשינוי צו המיסים.
מומלץ לקרוא גם את מאמרו של עו"ד רן פרנקל- החזר תשלומי ארנונה שניגבו ביתר.
3. (א) מי שחוייב בתשלום ארנונה כללית רשאי תוך תשעים ימים מיום קבלת הודעת התשלום להשיג עליה לפני מנהל הארנונה על יסוד טענה מטענות אלה:
(1) הנכס שבשלו נדרש התשלום אינו מצוי באזור כפי שנקבע בהודעת התשלום;
(2) נפלה בהודעת התשלום שמשיגים עליה טעות בציון סוג הנכס, גדלו או השימוש בו;*
(3) הוא אינו מחזיק בנכס כמשמעותו בסעיפים 1 ו-269 לפקודת העיריות;
(4) היה הנכס עסק כמשמעותו בסעיף 8(ג) לחוק הסדרים התשנ"ג – שהוא אינו בעל שליטה או שחוב הארנונה הכללית בשל אותו הנכס נפרע בידי המחזיק בנכס.
(ב) אין באמור בחוק זה כדי להסמיך את מנהל הארנונה או את ועדת הערר לדון או להחליט בטענה שמעשה המועצה של הרשות המקומית בהטלת הארנונה או בקביעת סכומיה היה נגוע באי-חוקיות שלא כאמור בפסקאות (1) עד (3) של סעיף קטן (א).
(ג) על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו-(ב), מי שחויב בתשלום ארנונה כללית ולא השיג תוך המועד הקבוע על יסוד טענה לפי סעיף קטן (א)(3), רשאי בכל הליך משפטי, ברשות בית המשפט, להעלות טענה כאמור כפי שהיה רשאי להעלותה אילולא חוק זה.
5. המועצה תמנה ועדת ערר אחת או יותר, בהרכב של שלושה חברים מבין בעלי הזכות להיבחר כחברי המועצה, ואת היושב ראש שלהן.
6. (א) הרואה עצמו מקופח בתשובת מנהל הארנונה על השגתו רשאי, תוך שלושים יום מיום שנמסרה לו התשובה, לערור עליה לפני ועדת ערר.
(ב) על החלטת ועדת ערר רשאים העורר ומנהל הארנונה לערער לפני בית משפט לענינים מינהליים.
(ג) (בוטל).
7. שר המשפטים רשאי לקבוע בתקנות את דרכי ההגשה של ערר לפי חוק זה ואת סדרי הדין בו.
7א. בהודעת תשלום על ארנונה כללית תפרט הרשות המקומית את הזכויות והמועדים להשגה ולערר האמורים בחוק זה.
8. שר הפנים ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל ענין הנוגע לביצועו.
תוכן החוק אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, אינו חסין מטעויות והשמטות ואין להסתמך עליו לשם ביצוע פעולה כלשהי, ללא ייעוץ משפטי מתאים.
מדריכים נוספים
-
תקנות מקרקעי ציבור: סילוק פולשים, הוצאה לפועל
כיצד מתבצע הסילוק עצמו? מה לגבי מטלטליו של המתפנה? מה אם המתפנה אינו נוכח, והמקרקעין נעולים? מהו טופס צו סילוק יד, וכיצד יימסר?
-
חוק המקרקעין- בתים משותפים
חוק זה נותן תשובות לכל ההיבטים המשפטיים הנגזרים מעצם השיתוף בין דיירים שונים בבניין/ רכוש אחד: חובות, זכויות תוספות בנייה, חתימות שכנים על תוספות בניה, תשלומים לוועד ועוד.
-
חוק מקרקעי ציבור: סילוק פולשים
מהו פרק הזמן, הקבוע בחוק, בו ניתן לפנות פולש לאדמה ציבורית, ע"י צו מנהלי? מה קורה במצב בו היתה לפולש בעבר חזקה חוקית על המקרקעין? מה קורה כאשר הפולש חוזר אל הקרקע לאחר פינויו? מהם זכויותיו הבסיסיות של הפולש?