אדריכל המבנה- תהליך התכנון
מבוא
יתרונה של היוזמה הפרטית לבנייה בכך שהיא מאפשרת לאדם המודע לערכים פרקטיים ואסתטיים, להשפיע רבות על אדריכלות המבנה אותו הוא מתעתד להקים.
העצמת מעורבותו של היזם בתהליך התכנון תקל על יצירת שפה משותפת עם המתכנן, ותוביל להצלחה בהקמת המבנה. האיכות העיצובית הנוצרת תתרום לתפקודי המבנה, להשבחת האסתטיקה הסביבתית ולעלייה בערכו של הנכס עם השנים.
פרק זה מפרט את תהליך העבודה מול אדריכל המבנה, תוך התמקדות בנקודת מבטו של היזם. הפרק מעניק כלים לבחינת שלבי תהליך התכנון, תוך מתן דגש על מבנים המיועדים למגורים: החל משלב ההתקשרות עם המתכנן, דרך בניית פרוגרמה נכונה ועד לעצות שימושיות לבדיקת שלבי התכנון.
אדריכלות מוצלחת היא זו המשלבת פרקטיות ונוחות עם איכות אסתטית. ניתן להגדיר בקלות יחסית את מושגי הנוחות והפרקטיות, אך הגדרתה של אותה "איכות אסתטית" חמקמקה למדי.
ניתן להכליל ולומר, כי האדריכלות הישראלית משופעת בנסיונות שווא להגדיר את עצמה, או להמציא את הקו "הנכון". הסיבות לכך נעוצות, כנראה, במספר גורמים: המחסור בשורשים אותנטיים (וההתכחשות רבת השנים לבנייה הערבית), ההשפעות החיצוניות (אירופאיות ובינלאומיות), והנטייה הישראלית הבסיסית לאקלקטיות.
סיבות אלו הובילו אדריכלים רבים, עם השנים, לתכנון מבנים אופנתיים המושפעים מטרנדים חולפים, תוך הפיכת שכונות מגורים ופרוייקטים רבים – בעיקר בשיטת "בנה ביתך" – לחסרי זהות ובעלי אופי רועש.
ובכל זאת, לא מעט אדריכלים ישראלים הפיקו עיצובים מקוריים, אשר צלחו את מבחן הזמן. מה מייחד אותם?
התשובה טמונה, כנראה, בסוג מסוים של נקיון עיצובי. ניתן להבחין כי רוב המבנים אשר השביחו עם השנים, הם דווקא אלה אשר עוצבו באופן מאופק, בקווים שקטים ותוך התייחסות נאותה לסביבתם האנושית, הטבעית והאורבנית.
קל להבין מדוע יעדיף יזם מבנה הנכלל בקטגוריה זו: בנוסף לתרומה האסתטית לסביבה ולקהילה, ייהנו דיירי המבנה מעצם השימוש בו. הערך המוסף יהיה שמירה ואף עליה בשווי המכירה העתידי (resale) של הנכס.
אדריכל המבנה הנו הציר המרכזי עליו סובב תהליך התכנון. מידת הכימיה הנוצרת בינו לבין היזם תשפיע רבות על מידת הצלחתו של הפרוייקט. בבואו לבחון התקשרות אפשרית עם אדריכל יבחן היזם את התאמת תיק העבודות לטעמו, את מידת התקשורתיות ביניהם ואת התאמת מסגרת התקציב.
באם לא זכיתם להכיר במהלך חייכם אדריכל מוצלח, הרי שאחת הדרכים המקובלות כיום ליצירת קשר ראשוני עם אדריכלים הנה באמצעות מנועי החיפוש ברשת האינטרנט. יתרונה בכך שהיא מאפשרת ללקוח נגישות נוחה ומיידית לתיקי עבודות של אדריכלים שונים בפרק זמן קצר. בנוסף להתרשמות הראשונית מהפורטפוליו, כדאי לשים לב לשפה האסתטית של האתרים עצמם: עיצוב נקי והרמוני יצביע על אדריכלים בעלי "עין טובה".
לרוב, כאשר התהליך עדיין מעורפל ודמותו של המבנה הרצוי טרם ברורה- כמו גם הצרכים והעדפות אשר לעיתים נסתרים מאיתנו- ניתן לפנות לייעוץ מקדים ע"י מומחים בתחום.
העובדה שעושים זאת עוד בטרם ההתקשרות עם האדריכל מאפשרת ליזם לבחון בחופשיות את הפרמטרים השונים, ולפתור כל קושייה רגשית ותכנונית.
מנסיוני, מדובר בשלב הכי קריטי של התהליך למרות שלעיתים לא מצוייר אפילו קו אחד במהלך הפגישות הראשונות.
היעוץ מבוצע ע"י ניתוח של נתוני השטח והאקלים מול צרכי היזם ותקציבו, כאשר נכתבת פרוגרמה תכנונית מפורטת ומלאה לשטח, למבנה ולכל חלל בו.
הייעוץ יכול להתרחב בשלב הבא לביצוע סקיצות עקרונית לחללי המבנה, לאופיו העיצובי, חזיתותיו ולאופן העמדתו על המגרש. הנסיון והידע הנם מכריעים. יעוץ זה מתומחר בסביבות 150 ש"ח לשעה. לא מדובר בהוצאה נוספת על התהליך שכן סכום זה מתקזז עם ההנחה שיתן לכם המתכנן שיקח את הפרוייקט לידיו אח"כ, בשל העובדה שיש בידכם סקיצות עקרוניות מוסכמות.
רצוי להתקשר עם אדריכל/ יועץ טרם רכישת המגרש. כך תקבלו דעה מקצועית נוספת לצורך בחירת מגרש אשר יתאים יותר לצרכיכם.
שכרם הממוצע של אדריכלים איכותיים נע בין $25-$45 למ"ר בנוי. המחיר תלוי כאמור בשאלה "עד כמה מבושל" הלקוח, האם יש בידיו סקיצות מוסכמות וכמובן, גובה שכר הטרחה כמו בכל מקצוע חפשי, הנו פונקציה של כשרון, ניסיון וביקוש.
הצעות מחיר נמוכות מדי יצביעו, ככל הנראה, על אדריכלים החסרים לפחות אחד מהפרמטרים הנזכרים. הצעות גבוהה מאוד עלולות להצביע על אדריכלים הרגילים למכור שם המהווה מותג.
חשוב למצוא את האיזון בין המרכיבים ולהשקיע זמן בבחינת אדריכלים שונים, אופן עבודתם ושכרם. ככלל, ניתן לומר שאדריכלות איכותית דורשת אמנם השקעה לא קטנה אך תניב, ברוב המקרים, תמורה נדיבה בהרבה.
במהלך הפגישות עם אותם אדריכלים/ יועצים אשר נבחרו בזכות תיק העבודות שלהם, בחנו בעיקר את איכות התקשורת הבין אישית עם כל אחד מהם: האם האדם ממול קשוב אליכם? האם הוא נינוח? האם הוא נותן לטלפונים להטריד את שיחתכם? האם הוא יוצר קשר עין עם שניכם או "מתעלם" מאחד מכם? האם הוא קולט את הראש שלכם? אי אפשר להפריז בחשיבותה של תקשורת טובה בתהליך שאתם עומדים לעבור יחד.
בחתימת חוזה עם אדריכל המבנה כדאי לוודא שהתשלומים יחולקו ע"פ התקדמות עבודת התכנון, להלן דוגמא למקרה בו לוקחים אדריכל המטפל התהליך כולו: מקדמה, בעת אישור הסקיצה, בעת אישור המודל התלת ממדי, בהגשת תכניות לרישוי, בהגשת תכניות עבודה אדריכליות ובגמר הפיקוח העליון.
שימו לב! לדאוג שהחוזה יאפשר פרישה ממנו אם לא מרוצים, כשמשלמים רק על מה שבוצע בפועל. ישנם אדריכלים שמנסים להגדיר שהתכניות הן רכושם. לא טוב. הן רכושכם ואתם משלמים במיטב כספכם, ולכן יש להכניס סעיף שאומר שעל האדריכל להעביר אליכם קבצי מקור בכל עת שתחפצו, מבלי לסייג זאת בשאלה אם ממשיכים או לא יחד.
סל השירותים של כל אדריכל משתנה בהתאם לאופן עבודתו. בכל אופן, להלן סל שירותים המאפיין את עבודתם של אדריכלים רבים:
- סקר, ייעוץ והכנת פרוגרמה אדריכלית.
- הכנת סקיצות (בד"כ ללא הגבלה במספרן) בקנ"מ 1:100 הכוללות, בין השאר, חלוקה עקרונית של החללים, סימון הפתחים, תכנית עקרונית למיקום כל אביזרי הריהוט במבנה, ותוכנית עקרונית לפיתוח השטח.
- הדמיה ממוחשבת בקנ"מ מדויק. ההדמיה אמורה לאפשר סיור תלת ממדי חי בחדרי המבנה תוך התייחסות לחלוקה הפנימית, למיקום הרהיטים ולחדירת האור לחללים. כמו כן תאפשר ההדמיה להשקיף על המבנה מבחוץ ע"י סיור בחצר וברחוב הסמוך תוך התייחסות לטופוגרפיה ולבתי השכנים, מנקודת מבטו של הולך הרגל וממעוף הציפור. השירות יכלול הפקת פרספקטיבות חיצוניות לדפוס.
- עריכת תכניות אדריכליות לרישוי (קנ"מ 1:100) והגשתן לוועדה לתכנון ובניה תוך תיאום עם היועצים השונים עד לקבלת היתר.
- הכנת תכניות עבודה אדריכליות מפורטות (קנ"מ 1:50) הכוללות, בין השאר, רשימת אלומיניום, פתחים ותכניות עקרוניות למיקום נקודות חשמל, תקשורת ותאורה.
- אדריכל המבנה ישמש כאחראי ביקורת בפני הרשויות לצורך פיקוח עליון אדריכלי.
הפיקוח העליון כולל:
- ביקורת בשלבי הבניה העיקריים: יסודות, רצפות, גמר.
- הנחיות למפקח הבניה/ מנהל העבודה
- טיפול בתעודת גמר/ טופס 4
במקרים מסויימים, בהם הלקוח לא לוקח מנהל עבודה/ מפקח בניה צמוד, הרבה מטלות נופלות על כתפי האדריכל. באופן כללי, על האדריכל להגן על עצמו בחוזה ולציין כי במידה והלקוח לא יקח מנהל עבודה/ פיקוח צמוד- יגבה סכום לפי שעה בכל טיפול בעניין שלא כולל את המשימות הרגילות של הפיקוח העליון.
בהקבלה לכל תחומי העיצוב התעשייתי- אדריכלות טובה מתחילה בעבודת הכנה מעמיקה. כבסיס לתכנון איכותי נדרשים אדריכלים להבנה מלאה של שלושה תחומים: צרכי הלקוח, נתוני השטח ונתוני התב"ע.
הבנת נתוני השטח והסביבה מחייבת ביקור של המתכנן במגרש עצמו, צילום שלו וקבלת מפת מדידה.
אדריכל המבנה חייב להתייחס לטופוגרפיה, כיווני האוויר ולבתים הסמוכים למגרש לצורך עיצוב המבנה, קביעת הפתחים ומיקום החצר.
במידה והמגרש הסמוך עדיין ריק יש לבקש מהמתכנן, טרם הכנת הפרוגרמה, לבדוק בוועדה המקומית לתכנון ובניה האם קיים היתר בניה למגרש זה.
גם את מגבלות התכנון לגבי המגרש המתוכנן עצמו, יש לקבל מהוועדה. המגבלות ימסרו באמצעות "דף מידע", המהווה מסמך משפטי רשמי המאשר בפני היזם והאדריכל את נתוני התב"ע.
[מבנה בגליל, חלון פינתי אדריכלות אחרת] הבנת צרכי הלקוח תתבצע ע"י הכנת רשימת פרוגרמה. רשימת זו תכיל את כל הפונקציות וההעדפות שהיזם היה רוצה לראות במבנה מבחינה פרקטית ועיצובית. תפקידו של האדריכל הוא לנתח עם היזם את הדרישות השונות ולהגיע לפרוגרמה מוסכמת שתוכל לעמוד במבחן התקציב והתב"ע.
את פגישת הכנת הפרוגרמה יש לערוך במקום שקט, ללא הפרעות וללא לחץ של זמן.
חשיבותו של שלב זה בתכנון המבנה הנה מכריעה ולכן נדרש כאן היזם לפעולה עצמאית: קודם לפגישה עם אדריכל המבנה, יש לעשות עבודת הכנה, להכין מסגרת תקציבית (ניתוח העלויות במאמר נפרד), לאסוף חומר הנוגע לטעמו בעיצוב ולהכין פרוגרמה מוקדמת.
עיון בסדרת השאלות הבאה תקל את ביצועה של משימה זו:
- מספר יח הדיור: במידה ומדובר בבניה רוויה, ינתח היזם את צרכי השוק, ויקבע את מספר הדירות וגודלן. בבניה צמודת קרקע יבדוק היזם אפשרות ליח נוספת (עתידית, או מיידית) לצרכי השכרה, עבודה, אירוח וכו.
- חדרי השינה: כמה חדרי שינה נחוצים ? מה גודלם הרצוי? (האם קיימת צפייה לילדים נוספים? האם ישנם כאלה האמורים לצאת לעצמאות בטווח הקרוב?) האם יהיה צורך בחדר משפחה? (אולי לתכננו כך שיהפוך בעת הצורך לחדר נוסף?) האם יש צורך בכניסה נפרדת לילדים בוגרים? האם יהיו חדרים שיתוכננו עם חדר רחצה צמוד? האם יש צורך בחדר לאו-פר? מה יהיה גודלו ותוכנו של חדר האמבטיה המשותף ?
- סוויטת ההורים: מה גודלה הרצוי ? האם יש צורך בחדר ארונות? (תנו עדיפות לארון קיר גדול על פני ח ארונות קטן !) פינת ישיבה? מה יכיל ח האמבטיה הצמוד לסוויטה? (…וכמה פעמים באמת יהיה הגקוזי בשימוש?) באיזו קומה תהיה הסוויטה?( בשלב מסוים נמאס מהמדרגות…) , האם כדאי לפתוח את הסוויטה אל חצר או מרפסת צמודה?
- אורח החיים: האם העיסוק המקצועי מאופיין בעבודה מן הבית? כיצד זה משפיע על הצרכים ? האם יש לתכנן ח עבודה/ סטודיו? האם כדאי לתכנן לו כניסה נפרדת? מה הם הרגלי האירוח, הבישול והאכילה? מה יהיה גובה התקרה באזורי האירוח?
גובה התקרה הנו אחד הפרמטרים החשובים בתחושה הנוצרת במבנה. יש לבחון כל חלל לגופו: בחדרים קטנים תקרה גבוהה עלולה ליצור תחושה מוזרה וכדאי להסתפק בגובה הסטנדרטי (אשר נע בין 2.75- 2.95 מ), אך ברוב המקרים ובעיקר בחללים הציבוריים, ההמלצה היא לשקול תקרה כזאת בחיוב.
במידה והוחלט על תקרה לא סטנדרטית ינוע הגובה בין 3.20 מ נטו לבין חלל כפול. למרות גידול קל בעלויות הבניה, יתקבל יתרון משמעותי בתחושת הגודל (space) של החללים: החלונות יהיו גבוהים יותר והחלל יהיה פתוח ומואר יותר.
מעבר לשיפור באיכות החיים- תתקבל גם עליה משמעותית בערך הבית אשר לבטח תחזיר את ההשקעה הכספית. יש לציין שקבלני השלד, לרוב, לא יגבו סכום ניכר (אם בכלל) על תוספת הגובה, בשל עלותם הזניחה של הבלוקים ובשל רצונם לזכות בפרוייקט בשוק תחרותי.
תקרה גבוהה היא ברכה, במידה ויודעים איך לנצל יתרונותיה. הדרך הטובה לעשות זאת היא להתקין בחללים הגבוהים מאוורר תקרה. לא רבים יודעים את ה"טריק":
בחורף, להפעיל אותו על מהירות נמוכה, כאשר כיוון זריקת האוויר כלפי מטה- כל האוויר החם שמצטבר למעלה יורד אליכם.
בקיץ, להפעיל אותו על מהירות גבוהה, כאשר כיוון זריקת האוויר כלפי מעלה- כל האוויר החם שמצטבר למעלה מתנקז מחלון קטן שפותחים, צמוד ככל האפשר לתקרת החדר. תנועת הארובה הזו מייתרת את הצורך במזגן בימים רבים.
- אזורי השירות: מה הם צרכי הכביסה והאחסנה? האם יש צורך במזווה? האם תהיה יציאה מח הכביסה ישירות לחצר? האם יש צורך אמיתי במרתף? (בחינה של עלויות החפירה, היציקות והאיטום- והארכת משך הבניה)
- נושאים כלליים: איך ניתן לנצל את הממ"ד בצורה המיטבית? היכן רצוי למקם את שירותי האורחים? ( או יותר נכון- היכן לא רצוי למקם אותם…), היכן כדאי למקם את גרם המדרגות? (יחידה נפרדת בקומה א? – יש לדאוג למיקום את ח המדרגות כך שתתאפשר כניסה חיצונית נפרדת!)
- החצר: מה הן ההעדפות לגבי אופי הגינה הצמודה לאזור האירוח? איזה סוג גדרות מועדף? האם יש צורך בפרגולה? (כדאי להכניס אותה בבקשה להיתר משום שהיא אינה מחויבת באחוזי בניה ואגרות) מה מספר כלי הרכב וגודלם? (חניה מקורה היא בהחלט פונקציה נעימה אבל כרוכה בתשלום אגרות בניה/ מ.מ.י).
- גובה הרצפה מעל פני הקרקע: בד"כ אדריכלים מתכננים את הרצפה בגובה 60-80 ס"מ מגובה הקרקע, כי זה הכי זול יותר לקבלן (לא צריך לחפור וקל לאטום מלמטה). לכן נוצרות מדרגות גם במגרשים שטוחים. עם זאת, אני ממליץ בחום על רמפה במקום מדרגות, כם אם זה אומר להאריך מעט את השביל (ניתן גם לעגל אותו למען האורך והיופי).
הכנת סקיצה טובה דורשת זמן לעיכול הפרוגרמה. זהו תהליך שמחייב את אדריכל המבנה להיות קשוב לצורכי הלקוח, למגבלות התקציב, לתקני הבניה ולמגבלות התכנון שנקבעו בתב"ע. הפענוח של "מה מותר ומה אסור" לבנות על השטח אינו פשוט והרשויות לעיתים לא רק שאינן עוזרות אלא אפילו מטעות. כדאי לעיין במאמר הנוגע לבעיות בהבנת חוקי התכנון והבניה, לסתירות ביניהם ולהזנחת העניין מצד הרשויות.
על אדריכל המבנה "לפתור" את החידה הזו עבורכם באופן המקצועי ביותר, על מנת שתנצלו את מלוא הפוטנציאל של המגרש, ועל מנת שלא תיפגעו מטעויות אפשריות בתכנון- אשר יובילו להאטה ניכרת של תהליך הרישוי. תכניות רבות אינן עומדות בתנאי הסף של דרישות הרשויות ונגרמים עיכובים משמעותיים לבונים/ יזמים.
אדריכל אשר ישכיל למצוא את הפתרונות החוקיים הנוגעים לתכתיבים של הרשויות לגבי גודל המבנה, חלוקת שטחים, גובה, קווי בניין והקלות אפשריות, יוכל סוף סוף להתפנות ולחפש את ה"מוזה" אשר תייצר את הסקיצה הטובה ביותר ללקוח. על מנת להעניק את הערך המוסף הרצוי, חייב המתכנן להיות נאמן גם לחזון העיצובי שלו עצמו. שילוב המרכיבים הללו דורש מהמתכנן מיקוד, שאר רוח ו…זמן. לוח זמנים צפוף בשלב זה, עלול להפריע.
הסקיצה, אותה מגיש אדריכל המבנה, הנה שרטוט עקרוני של תוכנית המפלסים השונים. למעשה זהו מבט דו ממדי פשוט המראה חלוקה לחדרים, מידות בסיסיות ומיקום עקרוני לאביזרי הבית השונים: (ריהוט מלא, אביזרים סניטרים, אביזרי מטבח וכד). כמו כן תאפשר הסקיצה לבחון את אופן ניצול המרפסות והחצר.
בניה טובה של הסקיצה תיעשה בשילוב עם חשיבה מוקדמת על צורתו החיצונית של המבנה. בשלב זה תתבצע ההמחשה בקווים כללים וביד חופשית. הצורה החיצונית המדויקת תומחש בהמשך באמצעות המודל התלת ממדי. אין למהר במתן תשובה לגבי הסקיצה וכדאי לישון עליה מספר ימים.
המודל התלת ממדי הנו מודל ממוחשב המשמש אדריכלים לא רק לצורך המחשה עבור היזם, אלא גם ככלי תכנוני ממדרגה ראשונה. הטכנולוגיה מאפשרת למתכנן, בזמן אמיתי, להגדיר את גובה החללים וצורתם, לתת פרופורציות וקווים מנחים ל גושים החיצוניים של המבנה וליצור קשר חוץ- פנים ע"י קביעת הטקסטורות החיצוניות ואופי הפתחים.
המחשת המבנה אמורה להתבצע ברמת דיוק גבוהה מאוד ע"מ לתת לכם תחושה אמיתית. המודל אמור לאפשר לטייל בתוך חללי המבנה, לצאת אל החצר, ולהביט במבנה מהרחוב הסמוך כדי להתרשם מנקודת מבטו של הולך רגל.
זה הזמן להחליט עם אדריכל המבנה על נושאים רבים, כגון: סוגי החלונות והפתחים, המערכות הטכניות השונות, הגימורים והגוונים. בסיום המצגת בקשו פרספקטיבות צבעוניות של המבנה לצורך התרשמות מאוחרת. (טיפים אדריכליים נוספים הכוללים המחשה מלאה של תהליך התכנון ראו ב "פרוייקט להמחשה" )
עם אישור ההדמיה, יכול אדריכל המבנה להתחיל להכין תכניות מלאות לצורך קבלת היתר הבניה. זה הזמן, במקביל להוצאת ההיתר, לשכור את שירותיהם של מהנדס/ת הבניין ויתר היועצים הנדרשים לצורך הבניה. פירוט מלא של התהליך- בפרקים הבאים.
ארז מירב
עורך "אדריכלות ובניה בישראל"
יועץ לנושאי אדריכלות, תכנון ובניה
בעל הסטודיו "אדריכלות אחרת"
מדריכים נוספים
-
בחירת מגרש לבית פרטי
על פי מה בוחרים מגרש לבניית בית פרטי? מה בודקים בסביבה הרחוקה והקרובה? כיצד מזהים מפגעים סביבתיים? מה בודקים במגרש עצמו? מהם כיווני האוויר המומלצים? כיצד מעריכים את פוטנציאל התכנון? ואיך בודקים מה מתוכנן להיבנות במגרשים הסמוכים?
-
בניית בית: שלד וגמר
מה לציין בחוזה מול הקבלן? מתי להזמין מודד? איזה בלוק עדיף? איזו צנרת עדיפה? אילו הכנות יש לבקש בתשתית החשמל? מדוע לא רצוי להשתמש בחול כתשתית לריצוף? איך מונעים את מפח הנפש הנלווה לליקויי האיטום?
-
היתר בניה לבית פרטי
מהם זכויותיו וחובותיו של היזם במהלך התהליך? אילו רשויות מעורבות בתהליך? כיצד ניתן לערער על החלטת וועדה? מהו ההבדל בין טופס- 2 לטופס- 4? כיצד מתחברים לתשתיות? מדוע חשוב לקבל תעודת גמר?
-
חישוב עלויות בניה ואפשרויות מימון - מחשבון עלויות בניה
חישוב עלויות בניה ופתרונות מימון ,עלויות הבניה משתנות עם הזמן, ועולות כיצד קבלני השלד מחשבים את הצעתם מהו שכרם של היועצים השונים וכו,מחשבון עלויות בניה ? כנס