Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

בניה בחבילות חציר – הנחיות תכנון וביצוע

מבוא

החציר כחומר לבניה נמצא בשימושו של האדם כבר אלפי שנים, כמרכיב בהכנת לבני טיט ולבניה של גגות. עם פיתוחן של מכונות לייצור חבילות חציר, בסוף המאה ה- 19, נבנו ע"י המתיישבים בנברסקה, ארה"ב, הבתים הראשונים העשויים מחבילות חציר.

התפתחותה של המודעות לבניה ברת קיימא (בניה "ירוקה") בעולם הביאה להתעניינות מחודשת בשיטה זו והיא הולכת וצוברת תאוצה במדינות אחדות בארה"ב, וכן בבריטניה ובאוסטרליה.

החציר עשוי מגבעולים של צמחים עשבוניים שונים, כחיטה, שעורה, אורז ואחרים, אך גם מגבעולי צמחים אחרים, כגון צמח הקנביס. החציר הוא חומר כמעט אינרטי, ומכיל כמות ניכרת של סיליקה (3-14%) המגבירה את צפיפות החציר ואת עמידותו בפני ריקבון. החציר מורכב מצלולוזה, המי-צלולוזה, ליגנין וסיליקה, כאשר ההרכב המדויק שלו משתנה בהתאם לגבעולי הצמח ממנו נעשה ( גבעולי אורז למשל, מכילים כמות גדולה יחסית של סיליקה ולפיכך עמידתם בפני ריקבון טובה יותר).

החציר הוא מוצר בר קיימא, המורכב מצמחים הגדלים בזכות באנרגית השמש, והשימוש בו מאפשר חסכון אנרגיה רב בשל הבידוד הרב שהוא מקנה לבית. גם תהליך הבניה עצמו קל ומהיר יחסית, כך שהוא נחשב כחומר בניה "ירוק" מהשורה הראשונה.

שיטות הבניה בחבילות חציר

בניה ירוקה, לבני בוץ, בניה מבוץ, בניה מאדמה, חציר חבילות החציר מיוצרות בשדה, ע"י מכונות חקלאיות מיוחדות, במידות שונות. המידות הנפוצות בבניה הן – אורך 90 ס"מ, רוחב 45 ס"מ וגובה בין 30 ל – 40 ס"מ. משקל חבילה אחת – 16 – 20 ק"ג.
בניה מחבילות חציר כוללת 3 שיטות כלהלן:

שיטת נברסקה – קירות נושאים – גג הבניין מונח על הקירות הבנויים מחבילות חציר ללא כל אלמנט נושא נוסף.

קירות נושאים ושלד עץ קל – גג הבניין מונח באופן זמני בלבד, במשך תקופת הבניה, על גבי שלד עץ קל. בגמר הבניה, הקירות הבנויים מחבילות חציר, הם שנושאים עליהם את הגג.

קירות מילואה ושלד עץ – שלד העץ הוא שנושא עליו את הגג, כאשר הקירות מהווים מילואה בין העמודים וקורות העץ המהווים את שלד הבניין.

נתוני תכנון ועמידות

מראה חיצוני

הקירות הבנויים מחבילות חציר מטויחים בגמר הקמתם בטיח צמנטי או באדמה, כך שהמראה החיצוני שלהם תלוי באופי הטיח ושיטת גימורו, ואינו שונה בזה של בניה מקובלת. שכבת הטיח מותקנת ע"ג רשתות ייעודיות המותאמות לכך.

בלונדון ציפו חלק מקירות של בניין אשר נבנה מחבילות חציר- בלוחות אקריליים שקופים כדי להדגיש את החומר ממנו נבנו הקירות.

יכולת מבנית

הקירות הבנויים מחבילות חציר, הם בעלי יכולת נשיאת עומסים טובה ומאפשרים בניה של בתים עד גובה של 3 קומות. לאחרונה פותחו מכונות לייצור חבילות חציר דחוסות, בהן החציר תופס שליש מהנפח שהיה תופס בחבילת חציר רגילה, וחוזקן גבוה בהרבה מאלו של חבילות החציר הרגילות (עד פי 5!).

עפ"י הצעת תקן במדינת ניו-מכסיקו בארה"ב, העומס המותר על קירות מחבילות חציר רגילות הוא 2,684 ק"ג למ"ר ולפיכך, קירות מחבילות חציר דחוסות יכולים לשאת עומס של מעל 10 טון למ"ר!

מסה תרמית

מסת הקיר העשוי מחבילות חציר היא כ- 60 ק"ג למ"ר בלבד ללא טיח, אך טיח מאדמה, שבדרך כלל נעשה בו שימוש בבניה זו, יכול להגיע לעובי של כ- 7.5 ס"מ ולתת לקיר מסה תרמית משמעותית. (למסה התרמית חשיבות רבה בהשגת נוחות תרמית, באזורים בהם יש הפרשי טמפרטורה גדולים יחסית בין היום ללילה.)

בידוד תרמי

לחבילות החציר יכולת בידוד תרמי מעולה, השווה בערכה ליכולת הבידוד התרמי של צמר זכוכית באותו עובי(!). הבידוד התרמי של קיר הבנוי מחבילות חציר עולה על כל קיר בבניה מקובלת.

כדי להבטיח את יעילותו התרמית הגבוהה של הבית כולו, יש לדאוג לבידוד מתאים של הגג והחלונות.

בידוד אקוסטי

האמור לעיל לגבי הבידוד התרמי, נכון גם ליכולת הבידוד האקוסטי של קירות מחבילות חציר, שאין לה כל מתחרים. כל הנכנס לתוך בית הבנוי בשיטה זו יכול להעריך את השקט בבית ואת ההבדל הגדול בינו לבין בתים הבנויים בשיטות אחרות.

עמידות באש

בשל הדחיסות הרבה של חבילות החציר, יכולת האוויר לחדור לתוך עובי הקיר ולספק את החמצן הדרוש לבעירה היא מועטה ולפיכך עמידותם לאש של קירות הבנויים מחבילות חציר גבוהה. עמידותם באש של קירות הכוללים טיח משני צידיהם נבדקה במעבדות מוסמכות בארה"ב ובאוסטרליה ונמצאה מתאימה להגדרה של עמידות אש לשעתיים, עמידות גבוהה מזו של בניה מקובלת בארה"ב.
קירות כנ"ל אך ללא טיח, עמידים באש למשך יותר מחצי שעה!

עמידות בפני מכרסמים

אחד הנושאים המטרידים אנשים המעונינים לבנות בשיטה זו, הוא החשש מפני מכרסמים. אם אין מטייחים את הקירות במלוא היקפם, מכרסמים שונים כגון עכברים עלולים לחדור פנימה ולהקים בתוך הקירות את מושבם. לכן חשוב להקפיד על טיוח מלא של הקירות, במלוא היקפם, לרבות בחלקו העליון של הקיר, עליו מונח שלד הגג.

עמידות בפני רטיבות וריקבון

אורך חייהם של קירות הבנויים מחבילות חציר יכול להגיע ל-100 שנים ויותר, אך כדי להבטיח זאת יש למנוע חדירת רטיבות לקירות באמצעות טיח, או הצטברות מים בתחתיתם. תכולת רטיבות בשיעור של עד 20% בחציר אינה גורמת לכל נזק, אך אם תתאפשר חדירת רטיבות רבה למשך תקופה של מספר שבועות, עלולות להתפתח בתוך החציר פטריות המייצרות אנזימים המפרקים את הצלולוזה שבחציר וגורמות לריקבון.

רעילות ואיכות האוויר בתוך הבית

בהיות החציר חומר טבעי, הוא אינו מכיל חומרים רעילים שיכולים להשתחרר לחלל הבית, וגם בעת בעירתו, אין גזים רעילים שמשתחררים לאוויר.

הקירות הבנויים מחבילות חציר ומטויחים בטיח אדמה או בטיח על בסיס סיד, מאפשרים חדירה איטית של אוויר פנימה, ללא חדירת רטיבות (קירות נושמים) ומאפשרים יצירת סביבת אוויר בריאה בתוך הבית.

אבישי נוה
מהנדס בניין
מתוך אתר "בנייה"

מדריכים נוספים

דילוג לתוכן