Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

עיצוב מטבחים: חשיבה מודולארית

מבוא

תכנון מטבחים אינו דומה לתכנון של אף חדר אחר בבית מבחינת פונקציונאליות, נגישות, מרחב ומתחמי עבודה ואחסון. כל מי שמתכנן בניית בית, בין אם הוא אדריכל מקצועי ובין אם הוא מעצב פנים, חייב להתחשב בצרכי החדר הספציפי הזה ולעמוד בהם על קוצו של יוד.

הכרת צרכי הלקוח

מטבח, עיצוב מטבחים[מקור תמונה wikimedia Todd Ehlers ]

יש צורך לשבת עם בעלי הנכס ולגלות מי הם, מה הם אוהבים ומהן שאיפותיהם מהמטבח. שתי שאלות מרכזיות הן שאלת הילדים ושאלת אהבת הבישול והשהייה במטבח לצרכי בישול. באם מדובר על זוג ללא ילדים, האם הם רוצים לתכנן מטבח שיהיה גדול דיו גם לאחר הרחבת המשפחה או שכרגע אפשר להסתפק במטבח מינימליסטי יותר? ואם מדובר על משפחה גדולה יותר, האם המטבח משמש גם כזירה חברתית לאירוח חברים, ארוחה משפחתית, הכנת שיעורי בית ועוד?

לגבי השאלה השנייה, כמובן שאהבה לבישול ורצון לבלות כמה שיותר זמן פנאי במטבח, עם הסירים, המחבתות והמתכונים, מחייבים תכנון ועיצוב מרחב גדול ורחב יותר, שיהיה גם נעים לעין וגם ישרת את השוהים בו מבחינה פונקציונאלית.

מיקום המכשירים במטבח

כבר בעת תכנון ראשוני של מטבחים ביתיים, מומלץ למקם את המכשירים החשמליים ואת העזרים הטכניים לבישול דוגמת המקרר, התנור, הכיריים, ארונות המטבח והכיור (ואם מדובר על מטבח בבית מסורתי אז מדובר על שני כיורים נפרדים ואולי גם שני ארונות נפרדים).

באם בעלי הנכס ירצו, אפשר להשאיר מקום גם למדיח כלים ועוד. מקרר, תנור וכיור הם "משולש הזהב" במטבח וחייבים להיות במרחק הקרוב למרחק נגיעה זה מזה, ריצה הלוך ושוב בין שלושתם תפגע, ותפגום, בהנאה ובקצב העבודה.

מקומות אכסון במטבח

אלמנט משמעותי נוסף בעיצוב מטבחים הוא עניין מקומות האחסון. האם לשים אותם למעלה (עדיף בבתים עם ילדים קטנים) או למטה, מתחת למשטח העבודה? איך לאבטח את הארונות כך שילדים קטנים לא יוכלו לפתוח אותם? והאם יש צורך בסט ארונות כפול בבתים שומרי מסורת?

כלל בסיס בתכנון מטבחים הוא שדברים שימושיים למעלה וקרוב ודברים פחות שימושיים למטה ומאחור. כך גם הגב וגם הידיים לא יינזקו וגם הצורך לבצע עמידה- כפיפה לאורך הפרוצדורה יצטמצם. אפשרויות הפרזול המודרניות, המאפשרות התקנת מסילות לפתיחה מלאה של ארונות ומגירות, מסייעות, בצורה מהותית, ליכולת לאחסן כלים וסכו"ם בצורה נכונה ומקצועית יותר ולניצול מלוא הנפח שלהם.

משטחי עבודה

השלב הבא, שיוצא מתוך שני השלבים הקודמים, הוא שלב יצירת משטח העבודה. משטח עבודה הוא הפרמטר המשמעותי ביותר לשוהים במטבח היכול לשבש או לייעל תהליכים שלמים. לפני שדנים בשאלת החומר שירכיב את המשטח עצמו, יש צורך לאתר את המיקום האידיאלי שלו, כאי במרכז החדר או כהמשך השיש מהכיור, וחשוב מכל, להתאים את גודל המשטח לסוג העבודה המיועד ובכל מקרה, רוחב המשטח צריך לעלות על 65 ס"מ.

ארגונומיה של מטבחים הלכה למעשה

הסוד הגדול ביותר בתהליך עיצוב מטבחים הוא הנדסת האנוש, הארגונומיה. משמעות המושג היא עד כמה חזק יהיה הקשר שבין המשתמש המיועד בחדר לבין מה שנמצא בחדר ועד כמה יעיל, קל, נעים, פשוט ונוח יהיה לו בעת שהותו שם.

רמת ארגונומיה גבוהה תתרום ליצירת מטבחים איכותיים ואופטימאליים יותר לצרכי הלקוח. מטבחים יעילים, כמו הצלחה עסקית, תלויים בשלושה דברים- מיקום, מיקום ומיקום. משטח העבודה, למשל, שהוא חלק חשוב ומשמעותי בכל תכנון אפקטיבי של מטבח, לרוב יהיה בגובה של כ-90 ס"מ, אך אפשר גם לתכנן אותו גבוה יותר או נמוך יותר, בהתאם לגובה המשתמש העיקרי בו (בהטיה של 5 ס"מ למעלה או למטה).

כיריים, שהם עוד חלק משמעותי בעבודת הבישול והמטבח, רצוי שייבנו נמוכים יותר בכ-15 ס"מ מגובה השיש הסטנדרטי על מנת להקל על הגב ועל הגפיים העליונות בעת צורך בערבוב המזון או התעסקות בסירים ובמחבתות הנמצאים עליהם. את התנור והמיקרוגל, לעומתם, רצוי למקם בגובה החזה משום שמדובר על אלמנטים של הכנסת ושל הוצאת תבניות כבדות ומבחינה אורתופדית כדאי יותר להימנע מהתכופפות חוזרת ונשנית לצורך כך.

מבחינת סביבת העבודה עצמה ומקומות האחסון, כפי שהזכרנו קודם, הרי שהארגונומיה הרצויה להם היא חלוקה בין מצרכים של יומיום ובין מצרכים בהם משתמשים לעיתים רחוקות יותר. את מצרכי ותבליני היומיום מומלץ להתקין בגובה האגן והבטן התחתונה ואת כלי העבודה בקרבה למשטחי העבודה הרלוונטיים להם כך, למשל, סירים ומחבתות ימוקמו ליד הכיריים והתנור, כלי ניקוי ליד הכיור וכיוצא באלו.

דלתות למטבחים

(באדיבות דקור סטאר פרופילים ודור דיזיין דלתות מטבח)

מטבח לא קונים לשנתיים שלוש (בדרך כלל) ולכן אם "נגזר" על המטבח לשרת אותנו שנים רבות, חשוב לרכוש מטבח איכותי ובעיצוב שיראה לנו יפה גם בעוד שנים רבות.

עיצוב ארונות מטבח

שפע המטבחים המוצע בשוק הוא רב ומתאים לכל סגנון ותקציב. יש שיעדיפו שנגר פרטי ומוכר יבצע עבורם את המטבח לפי סקיצה ויש שיעדיפו לראות איך יראה המטבח פחות או יותר באולם התצוגה של חברת המטבחים כדי לא להתאכזב מהפער בין הסקיצה למציאות.

לכל חברת עיצוב מטבחים ישנם מגוון דגמים, צבעים וחומרים ואדריכל שמסייע לכם לתכנן את המטבח בהתאם לשרטוט הבית שלכם, לצבעים המועדפים לכם ואפילו בהתאם לדלתות הבית ולחלונותיו.

קונספט שלם של עיצוב מטבח יכלול קו אחיד של צבעים החל מהחלונות, דלתות כניסה, פרופילי גבס בין התקרה לקיר וכמובן ארונות המטבח ומשטח השיש. האדריכל יתאים את הארונות והאבזור לפי שטח הארונות וכמובן בהתאם לתקציבכם.

חשוב שמעבר לעיצוב תתנו את הדעת גם לאיכות החומרים שילוו אתכם במהלך השנים. במטבחים יש כמה נקודות שיש לתת עליהן את הדעת – החומרים מהם עשוי גוף הארון, הדרך בה מוצמדת דלת הארון לגוף הארון, החומר שממנו עשויות הדלתות והפירזול הפנימי (שיטות הסגירה: עם בולם, בלי בולם, סגירה איכותית או פחות איכותית).

דלתות לארונות מטבח המיוצרות בישראל יושבות בד"כ על מסגרת הארון ולא בתוכה כי כך קל וזול יותר לייצר אך יש המקפידים לדרוש דלתות שישבו בתוך מסגרת הארון וזה מחייב דיוק רב ועבודה יקרה יותר.

דלתות לארונות מטבח- חומרים

החומרים שמהם עשויות דלתות המטבח הם מגוונים, אך ניתן לומר שהדלתות עשויות מ- 2 חלקים – לוח עשוי עץ המהווה את בסיס הדלת (המסגרת) ופני הדלת, שם יש ציפוי בחומר גמר איכותי.

הבסיס לדלתות לארונות מטבח יכול להיות עשוי ממה שקרוי עץ "סנדוויץ". אלו לוחות דיקטים שמודבקים זה אל זה בשתי וערב והופכים את הסנדביץ לחומר עמיד וחזק- בעיקר ככל שיש ל"עץ" מגוון רב יותר של שכבות. מחומר הסנדביץ שהוא בעל תכונות מתאימות ועמיד מאוד מכינים גם את גוף ארונות המטבח.

בשוק קיים חומר נוסף – הסיבית שהיא למעשה נסורת עץ שערבבו אותה עם דבק ואשר עוברת תהליכים של כבישה בלחץ ובטמפרטורה גבוהים. ניתן להשתמש בסיבית גם לגוף הארון וגם עבור דלתות הארונות. לחומר זה מחיר נמוך והוא מוזיל משמעותית את עלות המטבח, אך יש לקחת בחשבון שהחומר נוטה להתעוות או במילים אחרות לא יחזיק יפה לאורך שנים ויושפע משמש, חום לחות או סתם פתיחות וסגירות רבות של הדלתות.

M.D.F – הוא חומר נוסף בשימוש לדלתות לארונות המטבח. אף הוא שילוב של סיבי עץ עדינים ודבק. לוח ה MDF עובר אידוי וכבישה בטמפ ובלחץ גבוהים ומקבל בשל כך עמידות וחסינות גבוהה יחסית בפני בלאי.

לסיכום, בחינת צרכי הלקוח ועיצוב המטבח חשובים לא רק מבחינה ויזואלית וחזותית אלא גם, ובעיקר, מבחינת בטיחותית ובריאותית. הקפדה על כללי תכנון ועיצוב הנכונים למשתמש הספציפי וליעדים שהוא הציב לעצמו בעת שהזמין את הפרויקט תבטיח שימוש נכון, מוצלח וראוי לאורך שנים ארוכות ומספקות, וזוהי, בסופו של דבר, מטרת כל מי שעוסק במקצוע.

נכתב ע"י צוות מעצבי פורטל "שאנל"
"שאנל" עיצוב מטבחים

דילוג לתוכן