תקנים לזכוכית/ זגוגית בדלת, מחיצה או מעקה
מבוא
כיום, גובר השימוש בזכוכית לצרכים שונים במבנה: מעקות, מחיצות פנימיות וחיצוניות, ושימוש נרחב בחלונות עם מפתחים גדולים. חשוב להתקין את הזכוכית הנכונה במקום הנכון, ע"מ למנוע פציעות, נפילות ואסונות אחרים.
ראשית, צריך להכיר את סוגי זכוכיות הבטיחות:
זכוכית בטיחות מחוסמת: היא זכוכית אשר בעת מכה נשברת לרסיסים קטנים אשר אינם יכולים לפגוע באדם כמו חלקי זכוכית חדים וארוכים בזמן שבירת זכוכית רגילה. זכוכית מחוסמת עמידה פי חמישה מבחינת חוזק מזכוכית רגילה.
זכוכית רבודה: היא למעשה זכוכית רב שכבתית המכונה גם טריפלקס (על שם שלושת השכבות), העשויה משתי שכבות של זכוכית המודבקות בינהן באמצעות חומר פלסטי (P.V.B), תכונה זו גורמת לזכוכית זו להסדק ולרסיסים הנוצרים עקב הניפוץ להשאר דבוקים לחומר הפלסטי הכולא אותם ומונע את פיזורם.
עם זאת, חוזקה של זכוכית רבודה זהה לחוזק זכוכית רגילה. אמנם היא בטיחותית יותר לשימוש ולא תשבר לרסיסים בעת פגיעה בה, אולם היא מושפעת ביתר קלות ממכות מזדמנות.
עובי הזכוכית משפיע באופן משמעותי על עמידות הזכוכית, לכן מומלץ לעשות שימוש בזכוכית 8 מ"מ בלבד.
תקן מעקות זכוכית:
תקן 1142מגדיר את סוג הזכוכית במעקה כזכוכית בטיחות רבודה, ודורש תכנון עומסים (רוח וכד) של מהנדס מוסמך. אסור להשתמש בזכוכית מחוסמת לא רבודה. בתקן 1099 קובע כי אם הזכוכית אחוזה רק מלמטה, יש לעשות שימוש בזכוכית רבודה מחוסמת. להלן מאמר עם פרטים מלאים על מעקות תקניים
התקן לזיגוג דלתות:
תקן ישראלי 1099 חלק 1.1 קובע כי שמשה בדלת הנמצאת בגובה של עד 1.5 מ מפני הרצפה ומשני צידה, ברוחב של עד 30 ס"מ, תיהיה עשויה זכוכית בטיחות רבודה או מחוסמת.
בכל שאר המקומות (בצידי הדלת), יש להתקין זכוכית בטיחות עד לגובה של 80 ס"מ מפני הרצפה.
בנוסף קובע החוק כי במקומות ציבוריים (לא בבתי מגורים) שמשה המותקנת במקום שבו בני אדם עלולים להתנגש בה תוך כדי הליכה כמו בדלתות או בזכוכית קבועה, יש לסמנה בסימון המבליט את קיומה (ואני ממליץ לבצע זאת גם בתוך דירות מגורים).
מקלחונים
החל משנת 2006 קיים תקן ישראלי המחייב כי כל מקלחון שנמכר בארץ יהיה מזכוכית בטיחותית בלבד (זכוכית מחוסמת או זכוכית רבודה). לכן, כשבוחרים מקלחון, חשוב לוודא שהוא בעל תו תקן ישראלי.
עובי הזכוכית המומלץ למקלחון הוא 8 מ"מ.
אגב, חשוב להקפיד שדלת המקלחון תיפתח גם החוצה, ולא רק פנימה. במקרה של איבוד הכרה הגוף הנופל לא יחסום את הפתיחה, ותתאפשר גישה לצורך הגשת עזרה ראשונה.
מדריכים נוספים
-
תכנון ממ"ד/ ממ"ס/ קיר הדף: תקנות ההתגוננות של פיקוד העורף - מעודכן
תכנון ממ"ד/ ממ"ס/ קיר הדף: כיצד מתכננים ממ"ד מתי ניתן לקבל פטור מקיר הדף מה אומר החוק לגבי חובת הוספת ממ"ד בעת שיפוצים מהם פרטי התכנון הנכונים, אתר הבניה בישראל
-
צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי), התשע"ב-2012 מעודכן
רישוי עסקים הנו עניין סבוך, הקשור בהתאמת העסק לדרישות בירוקרטיות רבות. הצו מפרט את סוגי העסקים החייבים בהיתר, ואת הגופים המוסדיים אשר יש להחתים בכל סוג של בקשה.
-
רשימת תקנים ישראליים ומפרטי מכון התקנים בתחום הבניין
מכון התקנים הוסמך ע"י המדינה להכין תקינה בנושאי הבינוי השונים. איגדנו עבורכם רשימה הכוללת את שמות כל התקנים העוסקים בתכנון ובניה.
-
תקנות הפיקוח על העבודה: ממונים על בטיחות ועל עבודה בגובה (נוסח מעודכן)
מתי קיימת חובת מינוי ממונה על בטיחות באתר? מהם תפקידיו, סמכויותיו ותחומי אחריותו? מהי חובתו של המעביד? מי מוסמך לבצע עבודה בגובה, או גלישה?